Ceny amerických výrobcov v júni nečakane vzrástli

Po nečakanom zvýšení spotrebiteľských cien americké ministerstvo práce zverejnilo, že prekvapujúci rast zaznamenali v júni aj ceny výrobcov.
Ministerstvo koncom týždňa informovalo o tom, že ceny producentov vzrástli v júni medzimesačne o 0,1 %. Dosiahli tak rovnaké tempo rastu ako v predchádzajúcom mesiaci. Ekonómovia počítali so stagnáciou.
K miernemu rastu prispeli najmä ceny služieb, ktoré vykompenzovali výrazný pokles cien energií. Podľa správy ministerstva práce klesli ceny energií v júni o 3,1 %.
Bez započítania nestabilných cien potravín a energií jadrové ceny výrobcov vzrástli o 0,3 % a v porovnaní s májovým vývojom tak mierne zrýchlili tempo rastu. V máji sa zvýšili o 0,2 %. Aj v tomto prípade výsledok prekonal očakávania analytikov, ktorí počítali s udržaním rastu jadrových cien výrobcov na úrovni 0,2 %.
K rastu jadrových cien prispel najmä pokračujúci rast cien služieb. Tie vzrástli v júni o 0,4 % po 0,3-percentnom raste v predchádzajúcom mesiaci.
V medziročnom porovnaní ceny amerických výrobcov zaznamenali v júni mierne spomalenie rastu. Vzrástli o 1,7 %, zatiaľ čo v máji rast dosiahol 1,8 %. Čo sa týka jadrových cien, tie pokračovali v stabilnom tempe rastu, ktorý tak v máji, ako aj v júni dosiahol 2,3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy