Nadišiel čas, kupujte komodity

, Bloomberg Foto: getty images

Za výpredajom na komoditných trhoch je obchodné napätie medzi Washingtonom a Pekingom, ale aj vzrastajúca nervozita týkajúca sa makra.

Banka Goldman Sachs sa domnieva, že k prípadnej obchodnej dohode medzi oboma ekonomickými gigantmi asi najskôr dôjde, než by tomu bolo naopak. To by v druhom polroku zrejme zvýšilo dopyt po cyklických komoditách.

Dnes sú obzvlášť lacné sú základné kovy ako celok. Napríklad meď sa obchoduje pod 6000 USD za tonu.

S & P GSCI Enhanced Commodity Total Return Index stratil minulý týždeň približne 4 %. Je to ukazovateľ návratnosti dostupnej cez nezapáčené investície do termínových kontraktov na komodity zaradených do S & P GSCI. Je to ukazovateľ investícií a ich výkonnosti na komoditných trhoch.

 

Goldman Sachs upozorňuje na skutočnosť, že sa komodity po dlhých mesiacoch vrátili k forwardovému carry, čo sa deje, keď sú termínové kontrakty na komodity v režime Backwardation. To je taká podoba trhu, keď sú ceny pre dodávku ropy, pšenice alebo inej komodity v dohľadnej budúcnosti vyššie ako ceny kontraktov, ktoré budú vysporiadané neskôr. V Backwardation je ropa Brent, a to dosť výrazne: júlový kontrakt je ocenený na 68,39 USD za barel, augustový ale už len na 67,19 USD za barel. Investori, ktorí držia júlový kontrakt, ho teda môžu predať, kúpiť si augustový a pripísať si drobný zisk. Carry aktuálne ponúkajú aj zinok alebo bavlna, píše Bloomberg. Index S & P GSCI pre suroviny generuje kladnú návratnosť prvýkrát po 8 mesiacoch. Komoditný index Bloombergu má kladný roll prvýkrát po šiestich mesiacoch.

Backwardation môže nastať, keď je po nejakej komodite veľká zhánka alebo nastanú výpadky na strane ponuky. Vznikajú tak obavy, že jej na trhu fyzicky nie je dosť. Protikladom je bežnejší jav zvaný Contango, kedy sú ceny kontraktov s vysporiadaním v budúcnosti vyššie ako ceny bližšie súčasnému okamihu.

Agentúra Bloomberg ale upozorňuje, že to, či stratégia kladného rolovania dokáže priniesť drobný výnos, závisí od toho, či investori dokážu správne predpovedať smer pohybu cien.

Súvisiace články

Aktuálne správy