Obeť spyware: Saudi hekli Bezosov telefón

, BI Foto: SITA/AP

Bezpečnostný konzultant Jeffa Bezosa, Gavin de Becker verí, že Saudská Arábia mala prístup k telefónu Bezosa. Informáciu priniesol v sobotu The Daily Beast.

Vo svojom sobotňajšom vydaní The Daily Beast napísal, že ovedal, že Gavin de Becker a jeho tím dospeli k záveru, že Saudská Arábia "mala prístup k telefónu Bezos a získala súkromné ​​informácie." Vyšetrovanie sa spustilo keď SMSky  Bezosa s jeho priateľkou Lauren Sanchezovou medializoval The National Enquirer.

Mohla zahraničná vláda špehovať silného amerického podnikateľa prostredníctvom moderných technológií? Znie to ako špionážny román, ale ukazuje sa, že sledovanie mobilných telefónov je dobre zavedenou praxou a technológia, ktorá je za ním, sa označuje ako „zákonný spyware“. Softvér môže sledovať textové správy, e-maily aj aplikácie. De Becker ale nekonkretizoval, ako sa Saudská Arábia dostala ku komunikácii cez Bezosov telefón. Článok v New York Times píše o "internetových žoldnieroch", ako sú NSO, DarkMatter a Black Cube, spoločností, ktoré využívajú technologickú zdatnosť na to, aby pokročilé špionážne techniky ponúkli vládam po celom svete.

Najúspešnejšou skupinou je NSO Group, v hodnote 1 miliardy amerických dolárov, ktorej poslanie je pomáhať "vládnym agentúram predchádzať terorizmu a zločinu, aby zachránili tisíce životov na celom svete." Skupina NSO bola založená v roku 2008, pôvodne pomáhali poskytovateľom mobilných sietí získať prístup k telefónom svojich zákazníkov na vykonávanie údržby. Odvtedy spoločnosť pomohla Saudskej Arábii „sledovať svojich protivníkov“, pomohlo Mexiku „loviť drogy“, a podľa prieskumu Times zarobili milióny dolárov podobnou prácou pre desiatky rôznych vlád.

Hlavná technológia skupiny NSO Pegasus vyšla v roku 2011. Pegasus umožňuje svojim používateľom zbierať vzdialené údaje z aplikácií pre mobilné telefóny, ako sú Facebook, WhatsApp a Skype, ako aj textové správy, e-maily, hovory a lokalizačné údaje, „bez zanechania stopy“, píše Times.

Zatiaľ čo v Mexiku technológia  pomáha v boji proti drogovým trestným činom, NSO Group sa spomína aj v súvislosti s tým, že práve táto technológia bola využívaná Saudskou Arábiou na špehovanie novinára Jamala Khashoggiho, ktorý bol zavraždený na konzuláte Saudskej Arábie v Istanbule v októbri 2018.

Hovorkyňa NSO uviedla, že jej technológia sa v prípade Bezosa nepoužívala. "Môžeme jednoznačne povedať, že naša technológia sa v tomto prípade nepoužívala. Vieme to, pretože náš softvér sa nedá použiť na amerických telefónnych číslach," uviedla hovorkyňa. "Naša technológia, ktorá je licencovaná len na prevenciu alebo vyšetrovanie trestných činov a teroru, nepoužil žiaden z našich zákazníkov na zacielenie telefónu pána Bezosa." NSO Group ale nie je jediným hráčom v medzinárodnom špionážnom biznise.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy