Bisnode: Po troch rokoch príde exekúcia, alebo úpadok

, bisnode Foto: getty images

Na Slovensku sú v problémoch najčastejšie firmy, ktoré podnikajú len tri roky. Vyplýva to z detailnej analýzy poradenskej spoločnosti Bisnode, ktorá sa pozrela na vek slovenských firiem, ktoré si prešli nejakou negatívnou udalosťou.

Z analýzy vyplýva, že kritickým pre firmy je vek medzi tretím a piatym rokom podnikania, no ohrození sú aj šestnásťroční biznis veteráni. Tí podľa analýzy dosahujú najvyšší podiel firiem s negatívnou udalosťou. 

Exekúcia, úpadok alebo platobná neschopnosť postihla dovedna 142 trojročných firiem. Z celkového počtu podnikov v tejto vekovej kategórií (13 514) ide o podiel 1,05 percentuálneho bodu. Avšak, aj keď je pri týchto mladých firmách počet negatívnych udalostí najvyšší, s  vyšším podielom rizikovosti zápolia firmy, ktoré majú za sebou pätnásť až dvadsaťročnú históriu podnikania.    

„Aj keď počet starších spoločností, ktoré zažili negatívnu udalosť je nižší, ako pri mladých firmách, podiel negatívnych udalostí je vyšší. Napríklad pri pätnásťročných spoločnostiach zažilo negatívnu udalosť 64 podnikov z celkového počtu 5 111 spoločností, čo predstavuje podiel 1,25 percentuálneho bodu. Pri šestnásťročných podnikoch je tento podiel ešte vyšší – stúpol až na 1,56 percenta,“ hodnotí výsledky analytička Bisnode, Petra Štěpánová.

Šestnásťročné firmy dosiahli podľa analýzy s prehľadom najvyšší podiel negatívnych udalostí. Z celkového počtu 4 174 starších spoločností riešilo krach, úpadok alebo platobnú neschopnosť 65 z týchto firiem. „Ide o zaujímavé zistenie. Vo všeobecnosti sa od majiteľov starších firiem očakáva, že sú pri podnikaní opatrnejší,“ dodáva Štěpánová.

Súvisiace články

Aktuálne správy