Venezuelčania majú bitcoin radi

, lindak

Za posledné týždne sa nič mimoriadne nedeje s cenou bitcoinu, stále sa pohybuje niekde v rozmedzí 3200 až 3500 eur za jeden bitcoin. V princípe môžeme nazvať posledné 3 mesiace za celkom stabilné, čo sa týka výkyvov ceny bitcoinu. Samozrejme očami krypto sveta, keďže kryptomeny sú stále volatilnejšie ako napríklad národné meny. Súčasne je bitcoin v medveďom trende už 58 týždňov, zatiaľ najdlhšie od jeho vzniku.

Naopak svoju popularitu si získavajú čím ďalej tým viac vo Venezuele. Podľa portálu CoinDance naberá jeho popularita na sile. Nie je sa čomu čudovať. Krajina sa zmieta už nejaký čas v ekonomických a politických problémoch a z krajiny už emigrovalo 3,4 milióna ľudí. Ľudia si tak prirodzene chcú zachrániť svoj majetok a úspory, avšak v inflačnej mene je to zložitejšie. Práve preto časť obyvateľstva prelieva svoje úspory do kryptomien, ktoré ich dokážu v určitej miere spasiť. Dôvodom je to, že prenos kryptomien je rýchly a v súčasnosti bez náročnejších operácii okolo toho. Koniec koncov nebude to prvý krát, keď v krízovej krajine sa začne vo väčšej miere investovať do kryptomien. Zažili sme už podobné prípady na Cypre alebo v Indii. 

Vláda paradoxne spustila štátnu platformu Patria, ktorá umožňuje nákup štátnej meny prostredníctvom Bitcoinu a Litecoinu. Problémom je, že súdruhovia asi zabudli, že problémom je práve inflačný Bolívar.

V poslednom období boli na pretrase aj projekty od gigantov ako Facebook alebo J.P Morgan. Prvý spomínaný údajne vytvára vlastnú kryptomenu. Podľa môjho názoru to bude stable coin (kryptomena, ktorá je napojená na národnú menu, väčšinou v pomere 1:1), ktorý bude fungovať v rámci Messengera a pravdepodobne aj Instagramu a Whatsappu. Mám za to, že Facebook chce vytvoriť platformu na ázijský spôsob, kde budete môcť nakupovať, četovať a páčikovať si fotky v jednom čase.

Banka J.P. Morgan oznámila, že pracuje na tzv. JPM coine. Mal by slúžiť ako konkurencia medzinárodného komunikačného systému pre banky, SWIFT a ako konkurencia Ripplu. Napriek tomu je tu niekoľko rozdielov. JPM má byť tiež stable coinom, napojeným na dolár a má fungovať len v rámci bánk a vyrovnávania transakcií. Ripple naopak nie je stable coinom a je viac otvorenejším systémom (aj keď s kozmetickými chybami) než JPM.

Čerešničkou na torte na záver, je informácia o Lightening networku o ktorom som písal na začiatku roka, ten má v súčasnosti okolo 3700 uzlov (nodov) a otvorených viac ako 30 000 kanálov medzi nimi. Projekt má zrýchliť a zväčšiť kapacitu transakcií v rámci Bitcoinu. Na jeho propagáciu slúži aj experiment s názvom Lightening Torch, ktorý chce upozorniť na výhody projektu. Myšlienkou je posúvanie si tzv. pochodne a to prostredníctvom bitcoinov. Presuny sa oznamujú na Twitteri a každý kto preberie pochodeň, tak by mal pripojiť ďalších 10 000 satoshi, čo je asi 34 eurocentov. Na strane druhej sa týmto projektom testuje aj dôvera voči kryptomenám, keďže príjemca si môže čiastku pokojne nechať. Nedávnym držiteľom tejto pochodne bol jeden z riaditeľov v českej spoločnosti Satoshi Labs, ktorá mimochodom vyrába hardvérovú peňaženku Trezor a svojho času zakladala aj spoločný mining (pool mining) na Bitcoine. Mimochodom, pochodeň bola už aj vo vesmíre, keďže v rámci jednej platby sa odosielala cez satelit spoločnosti Blockstream.

Autorom je Martin Lindák, Analytik Pro Partners Holding.

Súvisiace články

Aktuálne správy