Paládium drahšie než zlato

, Reuters;Commerzbank,ČTK Foto: TASR/AP

Cena paládia, ktoré sa používa predovšetkým v katalyzátoroch výfukových plynov motorových vozidiel, po prvýkrát od roku 2002 prekonala cenu zlata. Len za menej ako ostatné štyri mesiace sa cena tohto kovu vyšvihla o 50 percent.

Zlato tento rok stráca kvôli eskalácii obchodného napätia medzi Spojenými štátmi a Čínou, či na rast úrokových sadzieb v USA. Oba faktory hovoria skôr v prospech amerického dolára. Predpoklady, že investori sa v čase rastúcej ekonomickej neistoty a protekcionizmu budú obracať k zlatu ako bezpečnému prístavu, sa nenapĺňajú.

Cena zlata sa pohybuje v blízkosti 1235 dolárov za uncu, paládium malo najnovší rekord na 1263,56 dolára. Ešte pred dvoma rokmi bolo zlato asi dvakrát drahšie ako paládium.

Dolár ako tradičné bezpečná investícia tak poráža nielen zlato, ale i napríklad japonský jen. Silnejší dolár zdražuje zlato držiteľom iných mien, čo tlmí dopyt po tomto kove.

 

Zisky paládia tento rok zatieňujú aj platinu. Oba kovy sa primárne používajú v automobilovom priemysle. Kým platina sa používa častejšie v automobiloch s naftovým motorom, o ktoré je od škandálu Volkswagenu nižší záujem, paládium profituje z prechodu na benzínové motory a z očakávaného rozmachu hybridných áut, kde je tiež častejší benzínový pohon. Z dlhodobého hľadiska sa ale vďaka dôrazu na elektromobily dá podľa analytikov očakávať pokles dopytu ako po paládiu, tak po platine. Krátkodobo by ale cena paládia mohla vďaka špekulatívnemu záujmu ešte stúpnuť, uviedli analytici Commerzbank, najmä keď trh tohto kovu je relatívne malý a nelikvidný.

Kým ponuka popredných výrobcov vrátane Ruska a Juhoafrickej republiky nerastie, svetový dopyt po paládiu má podľa konzultačnej spoločnosti Metals Focus tento rok dosiahnuť rekordných asi 8,5 milióna uncí.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy