Peter Praet posiela euro dole

, CNBC Foto: SITA/AP

Hlavný ekonóm Európskej centrálnej banky zopakoval, že v eurozóne je stále potrebná značná úroveň menovej politiky. Po jeho pripomienkach euro voči doláru oslabilo.

V utorok ráno kleslo euro na 1,121 dolárov, po tom, čo hlavný ekonóm ECB Peter Praet povedal na konferencii v Londýne, že je stále potrebný významný stimul menovej politiky.

"Nemyslím si, že je to niečo nové. Vždy komunikujeme, že k dosiahnutiu k inflačného cieľa, v strednodobom horizonte takmer 2 %, potrebujeme značný stupeň monetárnych zásahov. Keď sme oznámili, že očakávame ukončenie programu nákupu aktív na konci tohto roka, povedali sme, že na podporu základného scenára by sme ešte potrebovali dostatočný priestor na prispôsobenie sa," uviedol v utorok Praet.

Praet vo svojom úvodnom prejave spomenul, že centrálne banky na celom svete už sprísnili svoj postoj v oblasti menovej politiky a nekonvenčné politiky boli zrušené a sadzby sa postupne zvyšujú. Poznamenal však, že v eurozóne je "naďalej potrebný významný stimul menovej politiky na podporu ďalšieho budovania inflačných tlakov a vývoja celkovej inflácie v strednodobom horizonte".

Súvisiace články

Aktuálne správy