Kurz eura klesol

Spoločná európska mena v utorok zmazala svoje predchádzajúce zisky a jej kurz klesol z päťtýždňového maxima. Dôvodom sú obavy zo slabej inflácie a spomalenia firemných úverov, ktoré vyvolali otázky o tempe rastu hospodárstva eurozóny.
Euro po veľkom zisku v pondelok (26.3.) si ešte v utorok ráno najskôr pripísalo ďalších 0,3 % a jeho kurz dosiahol 1,2473 USD/EUR. To bolo len o 1 cent menej ako trojročné maximum v polovici februára.
Posilnenie eura podporilo zmiernenie obáv z obchodnej vojny s USA. Ale v priebehu dopoludnia sa ukázalo, že tempo rastu firemných (aj spotrebiteľských) úverov v eurozóne sa minulý mesiac spomalilo. A navyše komentár Erkkiho Liikanena z Európskej centrálnej banky (ECB), podľa ktorého inflácia v eurozóne môže zostať nižšia, než sa očakáva, aj keď je rast hospodárstva silný, prispel k zmene kurzu eura. Spoločná mena následne zamierila nadol.
Do 11.50 SELČ euro kleslo o 0,2 % na 1,2417 USD/EUR.
„Ekonomike eurozóny sa darí veľmi dobre, ale inflácia stále zaostáva (za 2-% cieľom ECB),“ uviedla Thu Lan Nguyen, strategička Commerzbank. Trh sa podľa nej sústredil na hospodárstvo a viaceré ukazovatele signalizujú, že už možno začína strácať doterajšie vysoké tempo, čo zase vyvoláva pochabosti u investorov.

Súvisiace články

Aktuálne správy