Prečo riešiť virtuálne sídlo v Bratislave?

, PR článok

Povinnosťou každej firmy je, okrem iného, uviesť svoje sídlo. To sa zapisuje do Obchodného registra slovenskej republiky a môže ísť o byt, dom, ale aj nebytový priestor. Najmä pre začínajúcich podnikateľov je čoraz viac atraktívnou voľbou využívanie virtuálneho sídla v Bratislave. Prečo je to tak a aké výhody virtuálne sídlo prináša?

Prečo virtuálne sídlo?

Ako už bolo povedané, vlastné sídlo je pre firmu povinnosťou. Táto povinnosť sa ale často spája so značnými výdavkami. Prenájom nehnuteľnosti nie je zrovna lacnou záležitosťou a mesačne si môže vypýtať stovky eur. Ako riešenie sa javí napísať si sídlo firmy vo vlastnom byte alebo dome, čo ale na druhej strane prináša stratu súkromia a splynutie osobného a pracovného života v jeden celok. Tieto momenty rieši virtuálne sídlo veľmi elegantne. Jeho prenájom stojí pár desiatok eur mesačne – to ani začínajúceho podnikateľa finančne nepoloží. Navyše, prípadné komplikácie a nepríjemnosti s dodávateľmi/odberateľmi sa budú určite lepšie riešiť na virtuálnej adrese ako pred vlastným bytom či domom.

Prečo v Bratislave?

V hlavnom meste Slovenska sídlia tisíce firiem. Len za minulý rok tu vzniklo viac ako 6000 nových spoločností (väčšinou s.r.o.), čo je približne tretina zo všetkých novovzniknutých firiem na Slovensku za rok 2017. Bratislava jednoducho láka, je centrom obchodného diania na Slovensku a všetky dôležité štátne inštitúcie, ale aj mnoho významných firiem a potenciálnych obchodných partnerov, sídli práve tu. Mať sídlo v Bratislave predstavuje istú formu prestíže a nespornou výhodou je tiež fakt, že ak si firmy riadne plnia svoje povinnosti, je len minimálna šanca, že ich pracovníci daňového úradu (zahltení množstvom práce) prídu skontrolovať.

Nie je sídlo ako sídlo

Poznáte to – nie je všetko zlato, čo sa blyští. Toto známe príslovie perfektne sedí na virtuálne sídla, nie všetky sú totiž seriózne. Mnohé sa nachádzajú v chátrajúcich budovách, pričom jednu adresu nezriedka zdieľa viacero firiem, ktoré sú v konkurze, alebo dlžia veľké sumy svojim obchodným partnerom. Byť v takejto spoločnosti a na takejto adrese nie je pre žiadnu riadne fungujúcu firmu dobrou vizitkou.

Naopak, ak riešite virtuálne sídlo, považujte za dobrý signál, ak sa nachádza v peknej, novej či zrekonštruovanej budove. Ak je táto navyše majetkom firmy, ktorá virtuálne sídlo ponúka, máte záruku dlhodobého a bezproblémového fungovania. Samozrejmosťou by mala byť aj riadne označená adresa sídla spoločnosti na fasáde budovy, to pre prípad daňovej kontroly.

Čo s poštou?

Ako podnikateľ, respektíve firma, budete iste riešiť istý objem korešpondencie. V prípade, že si zriadite virtuálne sídlo, bude vám pošta chodiť práve na túto adresu. Seriózne spoločnosti, ponúkajúce službu virtuálneho sídla, k nej zároveň ponúkajú aj správu zásielok. Ta spočíva v ich preberaní, odkladaní, prípadne preposielaní na vami zvolenú adresu. O príchode každej zásielky budete informovaní mailom či sms, existuje dokonca možnosť jej preskenovania a preposlania skenu elektronickou formou. Aktívne preberanie pošty bude zároveň dobrým signálom, že vaša firma funguje a je aktívna.

Ďalšie výhody, ktoré dobre zvolené virtuálne sídlo firmy ponúka

Jedna vec je mať virtuálne sídlo na atraktívnej adrese, druhá zase riešiť obchodné rokovania s partnermi. Tu už virtuálne riešenia nestačia, ale je potrebné nájsť a obsadiť konkrétny priestor zodpovedajúcej úrovne. Seriózne a zavedené spoločnosti ponúkajú k službe virtuálneho sídla aj možnosť využitia reprezentatívnych zasadacích priestorov, ktorých samozrejmou súčasťou sú momenty ako WiFi či audiovizuálna technika. Aj takýmto spôsobom môžete vyslať smerom k svojim obchodným partnerom signál, že ste serióznou firmou, s ktorou sa vyplatí spolupracovať.

Viac informácií o virtuálnych sídlach sa dočítate na webstránke spoločnosti – M2B a.s.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy