Ku koncu vlaňajška schválili banky vyše 215 tisíc hypoték

V medziročnom porovnaní počet schválených hypotekárnych úverov stúpol o 5,4 %.

Banky schválili ku koncu vlaňajška 215 183 nových zmlúv na hypotekárne úvery. Ako ďalej vyplýva z informácií zverejnených Národnou bankou Slovenska, v medziročnom porovnaní je to nárast o 5,4 %. Ku koncu roka 2016 to bolo totiž niečo vyše 204 tis. hypoték. Hranicu 100 tisíc úverov banky prekročili v júni 2007, dvestotisícovú hranicu v septembri 2016 a stav zmlúv každomesačne narastá.

Počet uzavretých zmlúv z reálne čerpaných hypotekárnych úverov bol na konci minulého roka 155 tisíc. Celková výška nesplatených istín z hypotekárnych úverov predstavovala 5,948 mld. eur. Celková menovitá hodnota vydaných hypotekárnych záložných listov, čo sú dlhopisy kryté záložným právom k nehnuteľnosti, bola na konci vlaňajška vo výške 5,221 mld. eur. Celková menovitá hodnota predaných hypotekárnych záložných listov predstavovala 5,096 mld. eur.

Licenciu na poskytovanie hypotekárnych úverov má sedem bánk. Hypotekárne banky v minulosti postupne rozširovali možnosti financovania bývania aj o spotrebné úvery zabezpečené nehnuteľnosťou a iné úvery na bývanie. Tieto úvery na bývanie v niektorých prípadoch nahrádzajú klasické hypotéky, pričom klasické hypotekárne úvery niektoré banky poskytujú už len minimálne.

Súvisiace články

Aktuálne správy