Grécka ekonomika vlani klesla o 0,2 %

Grécka ekonomika vlani opäť upadla do recesie. To je negatívne prekvapenie pre medzinárodných veriteľov, ktorí po rokoch úsporných opatrení a finančnej pomoci počítali s miernym rastom.
Hrubý domáci produkt (HDP) krajiny v roku 2016 klesol o 0,2 %, uviedol dnes grécky štatistický úrad ELSTAT, ktorý zverejnil revidovaný odhad celoročného vývoja HDP. Odhad štatistického úradu, ktorý vychádza zo sezónne neupravených údajov, počíta so slabšou než pôvodne predpokladanou spotrebou domácností. To signalizuje, že nezamestnanosť, ktorej miera je najvyššia v eurozóne, naďalej bráni širšiemu oživeniu.
HDP v konštantných cenách vlani dosiahol 175,9 miliardy eur po 178,1 miliardy eur v roku 2015, uviedol ELSTAT. Spotreba medziročne klesla o 0,3 %. Štatistici v marci ešte počítali s jej nárastom o 0,6 %.
Roky úsporných oparení, ktoré krajine naordinoval Medzinárodný menový fond (MMF) a krajiny eurozóny, spôsobili, že mnohí Gréci výrazne schudobneli, čo malo výrazný negatívny vplyv aj na spotrebu.
Európska komisia (EK) vo svojej zimnej prognóze zverejnenej vo februári počítala s tým, že grécka ekonomika v roku 2016 vzrástla o 0,3 %, a MMF predpokladal, že HDP sa zvýšil o 0,4 %.
Grécky think tank IOBE očakáva, že domáca ekonomika tento rok vzrastie o niečo menej než o 1,5 %. Tempo expanzie by sa malo na budúci rok zrýchliť na približne 2 %. Vláda je optimistickejšia a prognózuje, že HDP tento rok stúpne o 1,8 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy