Komodity pod tlakom prírody

, ČTK;seeitmarket Foto: TASR/AP

Brazílsku kávu ohrozujú chrobáky, sucho sa podpíše pod zníženú produkciu mlieka, olív, či pravého parmezánu a pršutu.

Pestovatelia kávy v časti Brazílie bojujú s najväčším zamorením chrobákmi napádajúcim plody. Ešte pred tým, ako sa tento problém objavil, vláda očakávala, že tento rok klesne produkcia kávy o 11 percent. Ako dôvod uvádzala zlé počasie a vyčerpanie rastlín po náročnom zbere v minulom roku. Brazília je najväčším pestovateľom kávy arabika na svete.

Kávu ohrozuje lykožrút s latinským názvom Hypothenemus hampei, ktorého samičky kladú vajíčka do plodov kávy. V Brazílii sa po 40 rokov až do roku 2013 používal v boji s týmto hmyzom pesticíd endosulfán, ten je však zakázaný, kvôli negatívnemu vplyvu na človeka a ekosystém. Podľa brazílskeho ministerstva životného prostredia môže byť prenášaný na veľké vzdialenosti vetrom a vodou a kontaminuje životné prostredie a potravinový reťazec. Alternatívy k endosulfánu sú drahé, čo poľnohospodárom zvyšuje náklady. Podľa niektorých zrejme nie sú ani tak účinné.

Chrobák sa rozšíril hlavne v oblasti, ktorá sa na celkovej produkcii kávy v krajine podieľa 40 percentami. Odhadované škody na zelenej káve sa pohybujú v rozmedzí päť až 30 percent. To bude mať vplyv hlavne na kvalitu kávy arabika, ktorú z tejto oblasti kupujú firmy ako je Starbucks a Nestlé, uviedol jeden z majiteľov kávovej plantáže a pražiarne Thomas Hojo. Dodal, že k tohtoročnému poklesu produkcie prispeli klimatické faktory, problémy s chrobákmi sú ale tiež významné. Jeho rozšírenie môže spôsobiť nevyčísliteľné straty. Niektoré zdroje tiež upozorňujú, že minuloročná úroda bola veľká a mnoho kávových zŕn nechali nekvalifikovaní zamestnanci na zemi, čo vytvorilo priaznivé podmienky na šírenie chrobáka. Ďalším faktorom, ktorý napomohol k jeho šíreniu, bola vysoká vlhkosť. Problémy sa objavujú v čase, kedy má byť úroda prirodzene nižšia ako v predchádzajúcom roku v rámci pravidelného dvojročného cyklu.

Rovnako ako v Brazílii sa klimatické podmienky podpisujú pod zníženie poľnohospodárskej produkcie v Taliansku. Nebývalé sucho za ostatné týždne postihlo dve tretiny poľnohospodárskej pôdy a tamojším farmárom spôsobilo zatiaľ škody vo výške asi dvoch miliárd eur.

Ako  informovala agentúra ANSA, najmenej desať talianskych regiónov pripravuje žiadosť, aby vláda v ich oblasti vyhlásila kvôli suchu kalamitný stav. Farmárska asociácia Coldiretti čakáva, že sucho sa odrazí okrem iného na poklese produkcie mlieka, postihnutí sú tiež pestovatelia paradajok v juhovýchodnom regióne Apúlia a prakticky po celom Taliansku i vinári a pestovatelia olivovníkov. Sucho sa zrejme odrazí aj na produkcii pravého parmezánu a vyhláseného pršutu, ktoré pochádzajú z regiónu Emilia-Romagna.

Podľa meteorológov zažíva Talianska jedno z najhorších období sucha za 60 rokov, v niektorých oblastiach sú zrážkové úhrny asi 80 percent pod normálom. Talianska televízia Sky TG24 v nedeľu uviedla, že napríklad v Ríme zaznamenali v tohtoročnom prvom polroku len 26 daždivých dní, zatiaľ čo vlani ich bolo v prvých šiestich mesiacoch roka 88.

Na sucho, tentoraz v USA neváhajú staviť obchodníci pri špekulácii na rast cien obilnín. Od komoditného boomu pred desiatimi rokmi , ceny obilia po niekoľkých  rastových záchvevov postupne klesali. Podľa niektorých analytikov by však teraz mohlo dôjsť k prelomeniu tohto trendu. Obdobia sucha, ktoré zasiahlo rozsiahle oblasti produkcie v Spojených štátoch, pomáha najmä americkej kukurici. Sucho totiž urýchlilo jej výsev a pozitívne pôsobí aj na jej rast.

Súvisiace články

Aktuálne správy