Politický chaos po voľbách: Libra padá

, ČTK Foto: TASR/AP

Prekvapivo slabý výsledok konzervatívcov v predčasných parlamentných voľbách mal vplyv aj na prepad libry voči doláru až o dve percentá. Ocitla sa tak na najnižšej úrovni od apríla, neskôr časť strát zmazala.

Investori sa obávajú, že nerozhodný výsledok volieb v Británii vyvolá politický chaos. Libra počas obchodovania v Ázii zostúpila až na 1,2693 USD, najnižšie od 18. apríla. Na začiatku londýnskeho obchodovania vykazovala pokles o necelé dve percentá na 1,2708 USD, napísala agentúra Reuters.

Kurz eura voči doláru sa drží takmer bez zmeny na 1,1210 USD.
 

Konzervatívci premiérky Theresa Mayovej síce víťazí v parlamentných voľbách, ale podľa prepočtu agentúry Reuters už nemôžu získať väčšinu v novej snemovni. "Britská libra zažíva ďalšie povolebný šok. Britská premiérka Theresa Mayová chcela v predčasných voľbách posilniť svoje postavenie v parlamente i vo vnútri konzervatívnej strany, aby sa jej ľahšie dohodol Brexit. Stal sa však pravý opak," komentoval výsledky hlavný ekonóm Patria Finance Jan Bureš.

Britské voľby budú mať vplyv na vyjednávanie o podmienkach vystúpeniaz z EÚ. Nepredpokladá však, že by výsledok volieb pomohol takzvanému mäkšiemu Brexitu teda čiastočnému zachovanie väzieb z EÚ, ktorý presadzovali opoziční demokrati. Aj oni totiž vo voľbách skôr stratili.

"Celkovo sa dá skôr povedať, že vyjednávanie spoločnej pozície bude zložitejšie. A to predovšetkým, ak by sa (a nebolo by to prekvapujúce) konzervatívna strana rozhodla odstrániť z čela Theresu Mayovú a hľadať jej nástupcu," dodal Bureš.

Americké burzy vo štvrtok nestihli na vývoj v Británii reagovať. Udalosťou dňa v USA bola však výpoveď bývalého šéfa FBI Jamesa Comeyho pred senátnym výborom. Uviedol, že nemá pochybnosti o tom, že Rusi ovplyvňovali výsledky amerických volieb a opísal, že na neho Trump tlačil, aby zastavil vyšetrovanie, ktoré by mohlo tieto väzby odhaliť.

Americké akcie vo štvrtok najprv posilnili, keď investori dospeli k záveru, že výpoveď Comeyho pred senátnym výborom pre dohľad nad tajnými službami by nemala mať na úrad Donalda Trumpa zásadný dopad. Názory však nie sú jednotné a neskôr na trhu prevládlo vyčkávanie, čo malo za následok napospol nevýrazný pohyb akcií. V závere obchodovania Dow Jonesov index získal 0,04 percenta, širší index Standard & Poors 500 vzrástol o 0,03 percenta a index technologického trhu Nasdaq sa zvýšil o 0,39 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy