Ako založiť firmu

, PR článok

Pri zakladaní firmy najčastejšie volíme spoločnosť s.r.o. Spoločnosť s.r.o. je firma, v ktorej môže byť až 50 spoločníkov, ale môže ju založiť aj jediná osoba. Jednoduchá právna forma spoločnosti s.r.o. je pre začínajúcich podnikateľov atraktívna. Spoločnosť je možné založiť vlastnými silami, alebo je možné využiť predpripravené a už fungujúce ready made spoločnosti a jednu si zakúpiť.

Založenie novej spoločnosti s ručením obmedzeným je proces, ktorý je možné rozdeliť na niekoľko krokov. Prvým krokom je vymyslieť unikátny názov spoločnosti, ktorý nepoužíva žiadna iná firma. Tu môže byť nápomocný obchodný register, v ktorom je možné už existujúce firmy vyhľadávať. Jednoducho tak môžete overiť, či váš názov už niekto nepoužíva. Jedinečný názov vašej firmy sa nesmie zhodovať ani podobať na žiadnu už zaregistrovanú spoločnosť.

V nasledujúcom kroku je potrebné spísať zakladateľskú listinu. Ak je spoločníkov viac, bude nutné spísať spoločenskú zmluvu. V zakladateľskom dokumente bude uvedené, aký predmet podnikania zvolíte.

Ďalšie kroky povedú do banky, kde je potrebné založiť firemný bankový účet. Na tento účet je potrebné vložiť aspoň 2 500 eur (každý zo zakladateľov musí mať splatených aspoň z 30 % z vkladu, súčet splatených vkladov musí byť aspoň 2 500 eur). Ak je zakladateľom s.r.o. jediná osoba, musí splatiť celé základné imanie, t. j. 5 000 eur. Zákon taktiež umožňuje splatenie základného imania aj v hotovosti do pokladne spoločnosti a firemný účet si môžete otvoriť až po zápise spoločnosti do obchodného registra.

V obchodnom registri je pre založenie s.r.o. potrebné doložiť potvrdenie, že voči miestnemu daňovému a colnému úradu nemáte nedoplatky. Aby úrad potvrdenie vydal, súčet nedoplatkov nesmie prekročiť 170 eur.

Podmienkou pre získanie živnostenského oprávnenia je adresa sídla vašej firmy. Ako sídlo môžete zvoliť nehnuteľnosť niektorého zo spoločníkov, alebo si priestory prenajať. Od majiteľa priestorov potrebujete mať písomný súhlas. Je možné si prenajať aj hotové sídlo firmy. Na vás už bude, či zvolíte obyčajné kancelárie alebo priestory s reprezentatívnym zázemím, rokovacími priestormi a prípadne aj s celým administratívnym servisom.

Teraz je vaša spoločnosť s ručením obmedzeným pripravená na zápis do obchodného registra.

Smerujte rýchlo k cieľu nákupom ready made spoločnosti

Existujú aj jednoduchšie začiatky podnikania. Odborníci zo Spoločnosti Online sú pripravení vám so založením spoločnosti s.r.o. pomôcť, prípadne poskytnúť konzultácie podľa vašich potrieb. Hotovú spoločnosť s ručením obmedzeným, ktorá už má zložený základný kapitál a je registrovaná v obchodnom registri, je taktiež možné jednoducho zakúpiť. Firma je bez dlhov, je založená len za týmto účelom a nikdy predtým nevyvíjala žiadnu aktivitu. Jej výhodou sú lepšie podmienky na začiatku, napríklad pri získavaní bankového úveru. Zároveň vám tento spôsob ušetrí čas a starosti. Na výber máme niekoľko desiatok ready made spoločností s.r.o., takže hoďte starosti za hlavu, stačí si len vybrať.

Súvisiace články

Aktuálne správy