Bývanie v podnájme je drahé nielen v Bratislave

 

 

Život v hlavnom meste je drahý všade. Aj v rámci Slovenska v cenách za bývanie suverénne vedie Bratislava. Ale ceny za prenájom bytov sa šplhajú hore vo všetkých väčších mestách.

 

 

Ani ľudia s viac ako priemerným príjmom si nie vždy môžu dovoliť prenajať samostatný byt v Bratislave. Cena za jednoizbový byt sa pohybuje od 6– do 9-tisíc, za garsónku v Petržalke zaplatíte mesačne minimálne 6,5 tisíca. Normálna je platba v markách. Nájomné sa zvyšuje v závislosti od vzdialenosti od centra a podľa vybavenia bytu. Najlacnejšia je Petržalka, Dolné hony, najdrahšie Staré a Nové mesto, Ružinov, Karlova Ves, Rača. Za štandard vo vybavení sa považuje práčka, chladnička, televízor. Nadštandardne vybavený byt už má okrem luxusného nábytku napríklad aj kompletné zariadenie kuchyne. O taký majú podľa skúseností realitných agentov záujem najmä cudzinci.

Na väčšie byty sa skladajú viacerí podnájomníci. Pre študentov a začínajúcich zamestnaných mladých je to časté riešenie. Inzeráty typu: Hľadáme spolubývajúcu do štvorizbového bytu, sa objavujú denne. Za izbu v spoločne obývanom byte v Bratislave sa platí od 2500 do 4000 korún, za izbu v byte, v ktorom býva majiteľ, okolo 3000.

V Nitre je na nové nájomné byty je zoznam čakateľov s takmer tritisíc menami. Len malý podiel bytov prenajímaných načierno je v osobnom vlastníctve – najčastejšie ide o byty, ktoré sa bez vedomia správcov v komunálnych v Službyte a v družstevných v OSBD zadržiavajú. Mesačný podnájom v garsónke sa pohybuje od 3-tisíc do 4,5 tisíca korún, v cene sú energie. V prenajatej garsónke žije v Nitre nejedna štvorčlenná rodina. Za trojizbový byt sa platí okolo 6500 korún. Takéto väčšie byty obývajú najčastejšie viacerí študenti.

Panelák je najlacnejší

V Banskej Bystrici ceny prenajatých bytov a izieb závisia – tak ako inde – od lokality, poschodia, zariadenia. Na klasických panelových sídliskách, ako je Rudlová-Sásová alebo Radvaň je prenájom lacnejší než v centre mesta. Podľa majiteľa realitnej kancelárie Zlatý lev Vladimíra Kopčana prenajatie jednoizbového bytu vyjde od 4- do 5,5 tisíca korún mesačne, ceny dvojizbových sa pohybujú medzi 5- až 7-tisícmi korún. Najnižší nájom za jednoizbový byt na banskobystrických sídliskách, s ktorým sa pracovníci realitiek stretli, je od 3000 korún, za dvojizbový od 4000 a trojizbový od 5000 korún. V centre mesta je rozpätie od 7– do 15-tisíc korún. Najväčší záujem je o malé, jedno– a dvojizbové byty.

Študenti v Banskej Bystrici tvrdia, že ak majú šťastie a dostanú izbu v byte u starších ľudí, zaplatia iba okolo tisícky. Bežne však ľudia, ktorí zoberú do podnájmu študenta, pýtajú za jednu štandardne zariadenú izbu od 1500 do 2000 korún.

Cena prenájmu jednoizbového bytu v Košiciach sa pohybuje podľa lokality priemerne okolo 3500 …

Celý článok si môžete prečítať tu.

Súvisiace články

Aktuálne správy