Úverom na darčeky sa radšej vyhnite

, OVB Allfinanz Slovensko Foto:TASR;SITA

Vysoké tempo, akým si berieme rôzne úvery, rýchlo zhoršuje zadlženosť Slovákov. Podľa NBS dnes priemerný Slovák dlží už 3 439 eur, pričom táto suma len za posledný rok narástla o hrozivých 10 %. Aktuálnou hrozbou sú Vianoce a pôžičky na darčeky. Splátkový predaj, ktorý poskytujú nikým nekontrolované nebankové inštitúcie vás môže dostať pre pár desiatok eur až do úverovej pasce.

Podľa prieskumu spoločnosti Focus, ktorý sa pýtal špeciálne na nebankové úvery, si od nebankovky požičal už každý desiaty Slovák. Podľa údajov NBS sme tak ku koncu roka 2012 nebankovkám dlžili až 1,4 miliárd eur. Čo treba o nebankovkách vedieť:

•  často skrývajú dôležité údaje
•  uvádzajú marketingovo lákavú mesačnú splátku  ktorá nič nehovorí o cene úveru
•  omeškanie splátok riešia cez rozhodcovský súd, ktorý spravidla rozhoduje v prospech nebankovky, a následné exekúcie často výrazne prevyšujú pôvodnú dlžnú sumu

Na čo si dať pozor pri úveroch na darčeky

1. Ak je to možné, najprv prehodnoťte svoj zámer kupovať darčeky, na ktoré nemáte dosť voľných financií, takých, ktoré nepotrebujete na financovanie bežných výdavkov. Najhoršie, čo môžete urobiť, je investovať do vecí, ktoré nutne nepotrebujete alebo nemôžete si ich momentálne dovoliť.

2. Ak si chcete vziať úver, navštívte niekoľko bánk a pýtajte si spotrebný úver na kúpu konkrétnej veci (nábytok, elektronika…). Účelové úvery, kde banka hradí nákup priamo predajcovi, majú výrazne nižší úrok ako úvery „na čokoľvek“ (účelové začínajú od 5,9 % ročne, úvery na čokoľvek od 11,9 % ročne).

3. Ak už chcete siahnuť po splátkovom predaji, pýtajte si najdôležitejší údaj – tzv. RPMN (ročná percentuálna miera nákladov), ktorá zahŕňa okrem úroku aj všetky povinné poplatky a pýtajte si aj sadzobník poplatkov pre situácie, ak chcete v splácaní robiť zmeny alebo sa omeškáte so splátkami. Vďaka RPMN viete porovnať parametre každého spotrebného úveru a vybrať si ten s najvýhodnejšími podmienkami splácania. RPMN síce dnes podľa zákona o spotrebiteľských úveroch musí v zmluve uvádzať každá nebankovka, problémom však je, že legislatíva nie je dosť prísna, aby zabránila nebankovkám uvádzať marketingovo skrášlené čísla. Na internete existuje niekoľko nezávislých kalkulačiek RPMN. Ak porovnávate RPMN, musíte zadať do jeho výpočtu rovnaké parametre pre každú ponuku: konkrétnu výšku úveru, mesačnú splátku, dobu splácania, všetky poplatky.

Tri rady ako sa vyhnúť nevýhodným úverom

1. Nevyužívajte drahé spotrebné úvery a splátkové predaje.
2. Namiesto niekoľkomesačného splácania zvoľte niekoľkomesačné sporenie. Je to omnoho lacnejšie.
3. Spotrebu financujte z úspor.  Ak ste si nevedeli nasporiť, otázne je, či budete vedieť splácať. Ak ste si nevedeli usporiť preto, lebo už splácate iný úver, neriešte ďalší nákup ďalším úverom. Inak ste na najlepšej ceste dostať sa do úverovej špirály, ktorá sa väčšinou končí neschopnosťou splácať záväzky.

Autor: Jozef Fronc, produktový analytik OVB Allfinanz Slovensko a.s.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy