Štát zvažuje prísnejšie podmienky na lacnú hypotéku

BRATISLAVA – Ministerstvo výstavby chce obmedziť poskytovanie štátnych príspevkov na bývanie. Navrhne, aby boli hypotéky dotované iba sociálne slabším, pretože úroky na finančnom trhu už tak poklesli, že takéto úvery sú dostupné. Štátnu prémiu na stavebné sporenie by mal dostávať naďalej každý, ale nižšiu.

„Je to súčasťou návrhu aktualizácie koncepcie rozvoja bytovej výstavby, čo sme predložil na medzirezortné pripomienkové konanie,“ povedala Jana Čerňanská z ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja. Ak by vláda dokument schválila, nové pravidlá by sa mali zapracovať do zákonov. To by bolo úlohou ministerstva financií, ktoré však v novele zákona o bankách takéto zmeny zatiaľ nechystá.

„Do konca septembra by mal minister financií predložiť vláde novelizáciu zákona obankách. Predpokladáme, že by mohla nadobudnúť účinnosť od 1. januára 2004,“ dodala Čerňanská.

Štátna prémia by sa mala podľa predstáv ministerstva výstavby vyplácať každému, ale chce, aby klesla na 1000 alebo 1500 korún. „Nebola by obmedzená iba na sociálne bývanie. Chceli sme prémiu diferencovať podľa účelov, ale do nášho systému stavebného sporenia sa to nedá zakomponovať,“ pove…

Celý článok si môžete prečítať tu »».

Súvisiace články

Aktuálne správy