Toreador Ben úradoval

K ohláseniu ďalšieho kola kvantitatívneho uvoľňovania zo stran yFedu tentokrát nedošlo

Počas posledného augustového obchodného dňa o 16:00 CET začal Ben Bernanke stretnutie centrálnych bankárov a popredných ekonómov sveta v Jackson Hole. Dlho očakávaná konferencia, ktorá rok čo rok prináša názory bankárov na stav ekonomiky a určuje budúcnosť monetárnej politiky USA, tak počas piatka priala akciovým trhom.

Európski investori, ktorí už niekoľko dní odkladali realizáciu svojich nákupných príležitostí, obnovili svoju vieru v trhoch a dopomohli väčšinu európskych akciových indexov k realizácii solídnych ziskov. Paneurópsky EuroStoxx 600 rástol o +0.48 % a obchodovanie ukončil na úrovni 266.33 bodov. Po ceste za rastom sa vydali aj francúzsky CAC 40 +1.0 % a nemecký DAX +1.09 %, naopak svojim výkonom mierne sklamal ostrovný FTSE 100 -0.14 %.

Výrazný zisk (IBEX 35 +3.13 %) si z trhov odniesli španielske akcie (CFD), a to aj napriek faktu, že agentúra Standard & Poor´s pristúpila k zníženiu úverového ratingu Katalánska na úroveň „BB“, čo bolo určitou reakciou na potenciálny záporný vplyv vzniknutého napätia medzi centrálnou vládou a niektorými španielskymi regiónmi, predovšetkým však na žiadosť Katalánska o finančnú výpomoc od centrálnej vlády Španielska. K absentujúcim reakciám zo strany investorov na nie zrovna pozitívnu správu dopomohla aj vláda na čele s premiérom Marianom Rajoyom, keďže schválila súbor reforiem zameraných na bankový sektor krajiny. „Chorľavé“ španielske finančné odvetvie má vyliečiť napríklad opatrenie zamerané na vytvorenie „problémovej“ banky, ktorá má prevziať problémové úvery od jednotlivých komerčných bánk.

Ben Bernanke. Snímka: Reuters

V USA sa okrem strojových výrokov z úst Bena Bernankeho, ktorý prisľúbil, že Federálny výbor pre otvorený trh (FOMC) podá americkej ekonomike pomocnú ruku v momente, keď to bude potrebné, preberala aj európska dlhová kríza a prípadné zásahy ECB na dlhopisovom trhu. Podľa slov Bernankeho boli „niektoré nedávne návrhy zo strany európskych politikov konštruktívne“, a z tohto dôvodu urgoval guvernér Fedu svojich európskych kolegov, aby pokračovali v politických iniciatívach na vyriešenie krízy. Konkrétnosť slovám svojho kolegu dodal (ešte deň pred konferenciou) člen výboru pre menovú politiku BoE, Adam Posen, podľa ktorého by mala ECB jednoznačne pristúpiť k nákupu španielskych a talianskych dlhopisov.

K ohláseniu ďalšieho kola QE tak v Jackson Hole tentokrát nedošlo, na čo americké indexy reagovali odovzdaním bleskových ziskov zo začiatku obchodovania. Neskôr sa však zámorské benchmarky vzchopili a obchodný deň ukončili v zelenom: Dow Jones +0.69 %, S&P 500 +0.51 %, Nasdaq +0.60 %. Dôležitým makroúdajom dňa bola aj spotrebiteľská dôvera mapovaná v rámci prieskumu michiganskej univerzity, ktorá v auguste vzrástla na 74.3 z 73.6 bodov pred mesiacom. Dôvera spotrebiteľov v USA tak v auguste rástla viac, ako bol predpoklad (na stagnáciu), a vďaka tomu sa dostala na trojmesačné maximá.

Zoltán Csiba

analytik Capital Markets

Súvisiace články

Aktuálne správy