F. Hollande sa 4. septembra stretne v Ríme s M. Montim

Rím 24. augusta (TASR) – Lídri eurozóny sa po letných dovolenkách pustili s plnou vervou do riešenia dlhovej krízy. Úrad talianskeho premiéra dnes oznámil, že Mario Monti privíta 4. septembra v Ríme francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda. Cieľom ich rokovania je nájsť východisko zo súčasných problémov a posilniť dôveru trhov v spoločnú menu.
Ešte predtým Hollande odcestuje 30. augusta do Španielska, kde sa stretne s predsedom vlády Marianom Rajoyom. A nemecká kancelárka Angela Merkelová bude so španielskym premiérom rokovať 6. septembra.
Politikov v eurozóne čaká horúca jeseň, v stávke je opäť osud Grécka. Aj Španielsko, ktoré je štvrtou najväčšou ekonomikou bloku, uvažuje, že možno požiada o záchranný úver.
Grécky premiér Antonis Samaras odštartoval tento týždeň diplomatickú ofenzívu v eurozóne. Snaží sa presvedčiť veriteľov, aby jeho krajine predĺžili o dva roky termín na konsolidáciu verejných financií a splnenie podmienok záchranných úverov.
V stredu (22. 8.) sa Samaras stretol s predsedom Euroskupiny Jeanom-Claudom Junckerom a dnes ho čaká v Berlíne schôdza s A. Merkelovou. Ani v sobotu (25. 8.) nebude odpočívať, na programe má rokovania s Hollandom v Paríži.
Merkelová s Hollandom, ako lídri dvoch najväčších ekonomík bloku, sa vo štvrtok (23. 8.) na pracovnej večeri dohodli na spoločnom postoji k požiadavkám Grécka. Obaja štátnici Atény upozornili, že musia dodržiavať svoje záväzky, a sľúbili, že ich podporia pri zavádzaní reforiem. Zároveň dali jasne najavo, že chcú najprv počkať na septembrovú správu expertov z Európskej únie (EÚ), Európskej centrálnej banky (ECB) a Medzinárodného menového fondu (MMF) o pokroku Grécka pri plnení podmienok úverov. Dovtedy nebudú diskutovať o ich zmene.
Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Súvisiace články

Aktuálne správy