Pomoc pre Grécko nie je neobmedzená

Berlín 19. augusta (TASR) – Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble v sobotu (18. 8.) upozornil, že existujú hranice pomoci, ktorá môže byť poskytnutá Grécku. Krízou zasiahnuté Atény podľa neho nemôžu očakávať ďalší záchranný program.
"Nie je zodpovedné hádzať peniaze do bezodnej diery," uviedol Schäuble na vládnom dni otvorených dverí. "Už nemôžeme vytvoriť ďalší záchranný program."
Grécko sa nachádza už piaty rok v recesii a sociálna a politická nespokojnosť sa zvyšuje. Premiér Antonis Samaras sa snaží zmierniť dosah úsporných opatrení tým, že požaduje predĺženie ich realizácie z dvoch na štyri roky. Očakáva sa, že tento návrh predloží na budúci týždeň aj na stretnutí s lídrami Francúzska a Nemecka.
Schäuble zdôraznil, že euro je stabilnou menou. Inflácia v Nemecku je nižšia ako za časov nemeckej marky. Dodal, že v súčasnosti nič nesignalizuje zvyšovanie cenových tlakov.
Schäuble tiež odmietol požiadavku financovania štátov cez Európsku centrálnu banku (ECB). "Keď s tým začneme, už neprestaneme. Je to, ako keď sa niekto pokúša riešiť svoje problémy drogami."
ECB začiatkom mesiaca signalizovala, že môže opäť spustiť program výkupu dlhopisov, aby znížila náklady na financovanie dlhu Španielska a Talianska.

Súvisiace články

Aktuálne správy