Grécka vláda predá podiel v problematickej ATEbank

Atény 25. júla (TASR) – Grécko ukončilo mesiace neistoty v súvislosti a budúcnosťou ATEbank, ktorá zápasí s nedostatkom financií. Vláda, ktorá má vo finančnom ústave kontrolný podiel, sa nakoniec rozhodla, že ho predá. Uviedol to dnes predstaviteľ ministerstva financií v Aténach, ktorý nechcel byť menovaný.
Grécka vláda vlastní 70-% podiel v ATEbank. Medzinárodní veritelia zadlženú krajinu vyzvali, aby do banky prestala pumpovať peniaze a radšej ju reštrukturalizovala.
Zdroj z ministerstva pod podmienkou anonymity agentúre Reuters povedal, že uvedené rozhodnutie padlo v utorok (24. 7.) večer na stretnutí ministra financií Jannisa Sturnarasa a guvernéra gréckej centrálnej banky Jorgosa Provopulosa. "Tento návrh prerokujú aj so zástupcami Trojky (Európskej komisie, Európskej centrálnej banky a Medzinárodného menového fondu), ktorí sú tento týždeň na kontrolnej misii v Aténach," dodal.
ATEbank sa odmietla k správe vyjadriť, ale Piraeus Bank, ktorá je piatym najväčším úverovým ústavom v Grécku, začiatkom júla potvrdila, že má záujem o kúpu svojho rivala. Očakáva sa, že do súboja o ATEbank sa zapoja aj National Bank a Eurobank.
ATEbank vlani neuspela v záťažových testoch Európskej únie a nezverejnila ani hospodárske výsledky za minulý rok, pretože vyčkáva na rozhodnutie o svojom osude. Analytici odhadujú, že potrebuje kapitálovú injekciu v hodnote 5 miliárd eur, aby mohla pokračovať v prevádzke.

Súvisiace články

Aktuálne správy