Životné minimum stúplo, od dnešného dňa na 194,58 eura

Bratislava 1. júla (TASR) – Životné minimum od dnešného dňa mierne stúplo o 2,5 %. Na najbližších dvanásť mesiacov bude tak jeho suma vyššia o 4,75 eura a dosiahne 194,58 eura mesačne. Vyplýva to z nariadenia Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR.
Na 194,58 eura bude mať nárok jedna plnoletá osoba. Ak sa spoločne s ňou posudzuje aj ďalší člen domácnosti, ten dostane mesačne 135,74 eura. Zaopatrené neplnoleté deti a nezaopatrené deti budú mať od dnešného dňa nárok na 88,82 eura raz za štyri týždne.
Suma sa valorizuje buď podľa medziročného rastu čistých mesačných príjmov na osobu v prvom kvartáli tohto roka (2,5 %), alebo na základe rastu životných nákladov nízkopríjmových skupín (3,8 %) meraného Štatistickým úradom (ŠÚ) SR. Vždy sa vyberie nižší rast a následne sa o dané percento zvýši aj životné minimum.
Od životného minima sa odvíja aj množstvo iných sociálnych dávok. Ich sumy sa od septembra tohto roka zvyšujú o rovnaké percento valorizácie, teda 2,5 %. Ide napríklad o dávku v hmotnej núdzi, príspevok na podporu náhradnej starostlivosti o dieťa či príspevok na bývanie. Bude sa upravovať aj výška rodičovského príspevku.

Súvisiace články

Aktuálne správy