Euro naďalej v klesajúcom trende

Pretrvávajúca nepriaznivá situácia v eurozóne, zapríčinená potenciálnym gréckym odchodom a zadlženým bankovým sektorom v Španielsku, posiela spoločnú menu smerom na juh aj na páre s britskou librou. Od začiatku mesiaca oslabil o -1.89 % a len za posledných desať je to pokles o -1.08 %.Správy z Európy tak naďalej nútia investorov vypredávať euro čoraz viac.

Dnešné obchodovania by však mohlo priniesť mierny rast eura, keďže v Británii sa budú posudzovať odborníkmi a právnikmi, ktorí boli vybratí vládou, nové metódy a spôsoby pre tamojšiu centrálnu banku, ako regulovať finančný systém. Komisia by mala posúdiť, či aktuálne nástroje sú práve tými najvhodnejšími a či by mohli byť ešte direktívnejšie v podporovaní hospodárskeho rastu. Okrem toho naďalej pretrváva odporúčanie od MMF, aby BoE urobila viac pre ekonomické zdravie krajiny, čo nahráva špekuláciám o nových stimuloch. BoE však tieto odporúčania ignoruje a tvrdí, že dosiaľ poskytnuté stimuly boli dostatočné a očakáva, že efekt sa udrží.

Pri pohľade na technickú analýzu vidieť dnešný odraz od úrovne 50 dňového kĺzavého priemeru, ktorý bol na ďalšej supportnej úrovni pivotu. Preto je preferovaným scenárom pre štvrtkovú seansu posilnenie eura smerom k úrovniam rezistencií na hodnotách 0.8025/0.8035. Alternatívnym scenárom je testovanie úrovne pivotu a v prípade prerazenia by euro mohlo poklesnúť k úrovni 0.797 EURGBP. Tomu napomáha aj aktuálna hodnota RSI, ktorá dosiahla hranicu 70 bodov, čo je už pásmo prekúpenosti.

Technická analýza:

Úrovne odporu: 0.8035 a 0.8025

Úrovne podpory: 0.796 a 0.797

Stredná hodnota obratu (pivot): 0.7985

Týždenný graf vývoja menového páru EUR/GBP:

Súvisiace články

Aktuálne správy