HDP eurozóny tento rok klesne o 0,1 %

Paríž 22. mája (TASR) – Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) dnes vyzvala lídrov Európskej únie, aby zmiernili tempo zavádzania úsporných opatrení. Agresívne rozpočtové škrty, ktorých cieľom je znížiť dlhy štátov eurozóny, môžu totiž vtiahnuť región do recesie a tá sa môže "preliať" do svetovej ekonomiky.
OECD zhoršila svoju prognózu pre eurozónu a najnovšie predpovedá, že hrubý domáci produkt (HDP) regiónu ako celku sa podľa OECD tento rok zníži o 0,1 % a na budúci rok by mal vzrásť o 0,9 %. Na porovnanie, ekonomika USA tento rok expanduje o 2,4 % a v roku 2013 jej výkon stúpne o 2,6 %.
Európska únia v rámci boja proti dlhovej kríze doposiaľ uprednostňovala zavádzanie úsporných opatrení, ktoré presadzuje najmä Nemecko, aby obnovila dôveru trhov v euro. Škrty vo výdavkoch však už zastavili hospodársky rast v eurozóne a hrozí, že sa prepadne do recesie, čo regiónu skomplikuje snahu o dosiahnutie fiškálnych cieľov. Navyše, miera nezamestnanosti v menovej únii sa podľa OECD v tomto roku vyšplhá na rekordných 11,1 %.
Po víťazstve socialistu Francoisa Hollanda vo francúzskych prezidentských voľbách je však nádej, že Európa sa teraz sústredí na podporu hospodárskeho rastu. Tú zatiaľ presadzoval len taliansky premiér Mario Monti, ktorý získal v Hollandovi silného spojenca.
Hollande plánuje predložiť svoje návrhy na stretnutí európskych lídrov 23. mája. Ešte predtým bude francúzsky prezident separátne rokovať so španielskym premiérom Marianom Rajoyom. Španielsko sa už totiž prepadlo do recesie a jeho schodok v rozpočte sa minulý rok prehĺbil viac, ako sa očakávalo, a to na 8,9 % HDP.
OECD naznačila, že podporuje opatrenia na oživenie hospodárskeho rastu, ktoré teraz presadzujú už traja európski politici – Hollande, Monti a Rajoy.
Čo sa týka globálnej ekonomiky, OECD odhaduje, že tempo jej rastu sa v tomto roku spomalí na 3,4 % z vlaňajších 3,6 % a v roku 2013 sa zrýchli na 4,2 %.
HDP členských štátov OECD ako celku tento rok vzrastie o 1,6 %, čo je tiež menej ako minuloročných 1,8 %, a na budúci rok sa zvýši o 2,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy