Dôchodkový systém si vyžaduje stabilitu

Bratislava 21. mája (TASR) – Približne 1,5 milióna sporiteľov evidujú dôchodcovské správcovské spoločnosti (DSS) v druhom dôchodkovom pilieri. Za jeho existenciu sa v jednotlivých fondoch naakumulovalo zhruba 5 miliárd eur. O budúcnosti a možných zmenách v dôchodkovom systéme diskutovali dnes v Bratislave predstavitelia štátnej moci, dôchodcovských správcovských spoločností, vedeckej základne, ako aj politici. Podujatie zorganizoval Inštitút hospodárskej politiky (IHP).
Štátny tajomník Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Jozef Burian priblížil zámery rezortu v dôchodkovom systéme s dôrazom na skutočnosť, že sa o nich zatiaľ iba diskutuje a jednotlivé možnosti sa analyzujú. Prioritou je udržateľnosť verejných financií, ale aj skutočnosť, aby sporitelia neprichádzali o nasporené prostriedky. Ako naznačil, pravdepodobne sa nebude dať vyhnúť zníženiu príspevku do druhého piliera, avšak percento je predmetom diskusií. Pravdepodobné je aj zníženie počtu fondov zo súčasných štyroch na dva, a to garantovaný a negarantovaný, pričom vstup do druhého piliera by mal byť dobrovoľný. Podľa jeho názoru a ukázal to aj prieskum, sú sporitelia málo informovaní a až 80 % nevie, v akom fonde sú. Cieľom je zvýšiť ich informovanosť a dosiahnuť, aby výnosy boli minimálne na úrovni inflácie.
Predstavitelia jednotlivých DSS kritizovali časté zmeny v legislatíve, ktoré komplikujú celý systém a vzbudzujú aj určitú nedôveru u existujúcich i budúcich sporiteľov. Preto by bola žiaduca jeho stabilita a odborný, nie politický prístup k celej problematike.

Súvisiace články

Aktuálne správy