Program informatizácie spoločnosti môže prísť o ďalších 100 mil.

Dôvodom je podľa slov štátneho tajomníka ministerstva financií Petra Pellegriniho katastrofálny stav tohto operačného programu, v akom ho zanechala vláda Ivety Radičovej.

Plánovaný presune minimálne 100 mil. eur z programu na informatizáciu spoločnosti na podporu riešenia nezamestnanosti mladých ľudí je podľa štátneho tajomníka ministerstva financií Petra Pellegriniho len začiatok. Operačný program Informatizácia spoločnosti (OPIS) totiž môže podľa neho prísť aj o ďalšie financie. Ohrozených je pritom ďalších 100 mil. eur určených na čerpanie v roku 2013. „Identifikujeme viac ako 100 mil. eur, ktoré dnes nie sú ešte ani zazmluvnené a hrozí, že ak sa nám v priebehu tohto roka nepodarí nájsť pre ne umiestnenie, najneskôr v roku 2013 môžeme o ne prísť,“ povedal na konferencii ITAPA 2012 Pellegrini.

Dôvodom je podľa jeho slov katastrofálny stav tohto operačného programu, v akom ho zanechala vláda Ivety Radičovej. „V oblasti informatizácie spoločnosti spravila minulá vláda veľmi významné a dôsledné dva kroky späť,“ konštatoval Pellegrini. Najviditeľnejším problémom je podľa jeho slov nízke čerpanie OPIS-u, ktoré sa pohybuje na úrovni 12,6 % a zazmluvnenosť na úrovni 45,2 % z celkového objemu 1,259 mld. eur. „Príprava nových projektov je pomalá a nezvládnutá. Za posledné dva roky sa nezačal žiaden nový významnejší projekt,“ doplnil Pellegrini.

Nízke čerpanie robí podľa neho z tohto operačného programu ľahký terč pre realokáciu prostriedkov na iné programy. „Tých 100 mil. eur je ešte len začiatok a mám pocit, že prídu ďalšie,“ uviedol Pellegrini. Navyše ak Slovensko nebude schopné minúť prostriedky z OPIS-u, štát už nemusí od EÚ získať financie na informatizáciu v ďalšom programovacom období.

Kľúčovou prioritou na nasledujúce tri mesiace bude podľa štátneho tajomníka rezortu financií získať komplexný prehľad o jednotlivých projektoch vrátane identifikácie rizík. Ministerstvo chce taktiež pripraviť nový zákon o e-governmente, keďže k súčasnému návrhu dostalo viac ako 600 pripomienok v rámci medzirezortného pripomienkovania.

Súvisiace články

Aktuálne správy