Nemecký priemysel v marci ožil

Berlín 8. mája (TASR) – Produkcia priemyslu v najväčšej ekonomike eurozóny, v Nemecku, v marci ožila, a viac, než trhy predpovedali. Rast výroby pritom zaznamenala väčšina veľkých priemyselných skupín v krajine, pričom výkon stavebného sektora dokonca stúpol o vyše 30 %. To signalizuje, že Nemecko, ktoré je motorom európskej ekonomiky, by sa predsa len mohlo vyhnúť recesii.
Z najnovších údajov ministerstva hospodárstva vyplýva, že produkcia nemeckého priemyslu v marci vzrástla o 2,8 % oproti februáru, keď sa znížila o revidovaných 0,3 %. Spresnené februárové výsledky boli podstatne lepšie, než naznačoval rýchly odhad, podľa ktorého mal výkon nemeckého priemyslu v druhom mesiaci roka klesnúť o 1,3 %.
Analytici, ktorých oslovila agentúra RTTNews, pritom očakávali, že objem výroby v Nemecku stúpne v marci medzimesačne len o 0,8 %.
Najväčší nárast produkcie zaznamenalo v marci stavebníctvo, a to o 30,7 % oproti februáru, keď Európu zasiahla mimoriadne mrazivá zima, čo malo negatívny vplyv práve na toto priemyselné odvetvie.
V medziročnom porovnaní sa výkon nemeckého priemyslu v marci znížil o 0,4 %.
Hrubý domáci produkt (HDP) Nemecka v poslednom štvrťroku 2011 mierne klesol a viacerí ekonómovia sa obávali, že sa zníži aj v 1. kvartáli tohto roka, čo by znamenalo recesiu. Dnešné výsledky ale vyvolávajú nádej, že "hlavný európsky motor" sa na rozdiel od iných veľkých ekonomík možno nakoniec recesii vyhne.
Informovali o tom agentúry DPA, Bloomberg a RTTNews.

Súvisiace články

Aktuálne správy