Hovory do zahraničia výrazne zlacneli

Hovory do zahraničia oproti vlaňajšej dovolenkovej sezóne výrazne zlacneli. V rámci používateľských programov znížil Orange podľa koordinátorky vzťahov s verejnosťou Gabriely Balogovej ceny telefonovania na pevnú linku do Českej republiky o 51 percent. Volania do pevnej siete v Nemecku, Rakúsku, Poľsku a Maďarsku klesli o vyše 71 percent. Pri ostatných krajinách západnej Európy, USA a Kanady, zasa zaplatia klienti spomínanej spoločnosti oproti vlaňajšku zhruba o 65 percent menej. Klasické spojenie sa tak stalo lacnejším ako zvýhodnená medzinárodná linka G1. Preto ju spoločnosť Orange zrušila.

Ceny smerom nadol výraznejšie upravoval podľa riaditeľa pre vonkajšie vzťahy Juraja Drobu aj EuroTel. Pri cezhraničných hovoroch však môže spoločnosti Orange naďalej konkurovať iba zvýhodnenou linkou InterCall 33. Tá je určená pre všetkých zákazníkov EuroTelu. Pred zvolené telefónne číslo však musia zadať namiesto medzinárodnej predvoľby 00 predvoľbu 33. Telefonát do Českej republiky by sa teda namiesto 00 420 začínal číslom 33 420.

Hovory prostredníctvom služby InterCall 33 pre klientov EuroTelu oproti vlaňajšku zlacneli v silnej prevádzke do Českej republiky o 26 percent, v slabej o 42 percent. V prípade Nemecka, Maďarska, Rakúska a Poľska klesli ceny EuroTelu o štvrtinu v špičke a viac ako o 55 percent mimo nej. Ceny hovorov do Kanady či USA klesli o vyše 40 percent.

Ešte pred rokom ponúkali bezkonkurenčne najlacnejší spôsob telefonovania do cudziny Slovenské telekomunikácie. Ich ceny klesli podľa Nikol Kubaskej z odboru externej komunikácie najradikálnejšie pri krajinách s vysokou prevádzkou. Konkrétne pri Kanade a USA bol pokles pre biznis klientov takmer 80 percent. A v prípade krajín Európskej únie približne o 70 percent. V balíkoch ST Mini, Standard a Maxi pre domácnosť však v poslednom roku nedošlo k výraznejším zmenám. Čím medzinárodné telefonáty cez sieť Slovenských telekomunikácií stratili prívlastok najlacnejšie.

Ako vyplýva z prehľadu 15 krajín v tabuľke, pre Slovákov, ktorí často telefonujú do zahraničia, je v súčasnosti najvýhodnejšie volať prostredníctvom siete Orange. Lacnejšie vychádza EuroTel iba pri hovoroch do USA. A mimo silnej prevádzky, teda medzi 18.00 a 8.00 hod., cez víkendy a sviatky, ponúka nižšiu sadzbu aj pri Českej republike, Poľsku, Maďarsku, Rakúsku a Kanade. Na druhej strane však EuroTel pri službe InterCall 33 a programoch Viac a Plus neuplatňuje sekundovú, ale minútovú tarifikáciu. A preto, aj keď je, napríklad, minútový telefonát do uvedených štátov výhodnejší ako pri spoločnosti Orange, hovor o desať sekúnd dlhší je už v EuroTeli drahší ako v prípade konkurencie.

EuroTel v súčasnosti ponúka najväčšiu sieť roamingových partnerov v hlasových a dátových službách, ktorú ďalej rozširuje. Na leto pre klientov pripravil možnosť posielania MMS pohľadníc zo zahraničia do schránok príbuzných na kvalitnom fotopapieri v priebehu troch dní približne za 20 korún.

Orange zasa zvýhodnil pre zákazníkov kariet Prima ceny odosielania SMS správ u operátorov v Chorvátsku, Grécku, Slovinsku, Tunisku a na Cypre o 34 percent. Z talianskych mobilných sietí zasa môžu majitelia Prima kariet posielať esemesky v tomto toto lete o 14 percent lacnejšie.

<TD class=xl23 style="BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid; BORDER-TOP: #d4d0c

Súvisiace články

Aktuálne správy

Ceny hovorov zo Slovenska do vybraných krajín

Bulharsko

Sadzba

30 sek.

1 min.

1 min. 10 sek.

Orange

0,206 Sk/sek.

6,20 Sk

12,40 Sk

14,40 Sk

Orange Prima

0,286 Sk/sek.