Lacné telefonovanie zo zahraničia na Slovensko

Najlacnejšie telefonovanie zo zahraničia na Slovensko ponúkajú spomedzi tuzemských operátorov stále Slovenské telekomunikácie. Ak ich telefónne karty Global a Echo cestovatelia uprednostnia pred mobilnými telefónmi, zaplatia napríklad za minútu hovoru z Turecka domov až o 187 korún menej. Rovnako výrazné rozdiely sú aj pri volaní z Egypta (153 korún/min.) či USA (90 Sk/min.). Pri telefonovaní z ďalších vybraných dovolenkových destinácií sa úspora vďaka uprednostneniu služieb Slovenských telekomunikácií pred ponukou spoločností EuroTel a Orange pohybuje od 25 do 72 korún za minútu.

K výhodám kariet Slovenských telekomunikácií patrí aj 10-sekundová tarifikácia. Pri telefonovaní zo zahraničia prostredníctvom mobilného telefónu sa totiž hovory účtujú spravidla po minútach za každú začatú minútu. Poplatky pri kartách Global a Echo tak reálnejšie odrážajú to, koľko človek v skutočnosti pretelefonuje.

Nevýhodou telefónnych kariet je, že nie vždy sa dá človek zastihnúť. A na telefonovanie musí vyhľadať telefónnu búdku alebo pevnú linku. V niektorých prípadoch je možné karty Echo a Global využiť aj na telefonovanie z mobilného telefónu. Podľa Slovenských telekomunikácií však takáto možnosť priamo závisí od roamingových partnerov.

Pri hovoroch z cudziny Slovenské telekomunikácie cenovo rozlišujú, či zákazník telefonuje na pevnú linku alebo mobilný telefón. Zo zahraničia domov ho telefonát na mobil bude stáť viac o 9,60 Sk za minútu. Pri účtovaní hovorov však bývalý štátny monopol nerozlišuje silnú, slabú a víkendovú prevádzku. Sadzby sú teda po celý rok a v ktorúkoľvek hodinu dňa rovnaké.

Telefónnu kartu Echo Slovenské telekomunikácie zriaďujú iba majiteľom telefónnej stanice alebo prístupu ISDN. Vydanie karty stojí jednu korunu a podľa Nikol Kubaskej z odboru externej komunikácie Slovenských telekomunikácií v priemere trvá týždeň až 10 kalendárnych dní. Pred dovolenkou by si však o ňu záujemca mal požiadať v dostatočnom časovom predstihu, pretože uprostred sezóny by na kartu Echo mohol čakať až do 18 dní. Garantovanou lehotou jej vydania je mesiac. Pri používaní karty Echo sa pretelefonované hovory klientovi účtujú v jeho mesačnej faktúre.

Jednoduchšie je získanie predplatenej karty Global. Tú spomínaný operátor ponúka v hodnotách 200, 400 a 1 000 korún. Cestovatelia si ju môžu kúpiť v Infoteli, cestovných kanceláriách, novinových stánkoch, na poštách a u ďalších zmluvných partnerov Slovenských telekomunikácií.

Ak dovolenkár nepretelefonuje počas pobytu v cudzine celý kredit karty Global, môže ju, podobne ako aj kartu Echo, využiť i na telefonovanie v rámci Slovenska, či volanie z domova do zahraničia. Sadzba v pevnej sieti na území SR je 6,70 Sk/min. Pri volaní na mobilné telefóny spoločností EuroTel a Orange zákazník za každú minútu zaplatí 10 korún.

 

<TD class=xl22…

Celý článok si môžete prečítať tu »».

Súvisiace články

Aktuálne správy