Žijeme nad pomery

Minulý týždeň sme boli svedkami obchodovania menového páru EUR/USD na maxime 1.3225, zaznamenal tým svoj najlepší týždenný výkon od februára a s týždňom sa rozlúčil s býčou náladou. Udalosti, ktoré sa stali cez víkend, však mali s eurom iné plány, mena sa v pondelok vrátila do nebezpečných vôd a kurz spadol na 1.3126.

Dôvodov bolo veľa a človek nevie, kde má začať, ale začnime s problémami, ktoré navarili v Holandsku. Premiér Mark Rutte nie je schopný sa dohodnúť na rozpočte a jeho následné odstúpenie hovorí až príliš hlasno o tom, ako ďaleko sa kríza eurozóny rozšírila.

Rutte nie je schopný udržať sa pri moci a riešiť úsporné opatrenia. Ohrozil holandský AAA ratingový status a vyzerá to tak, že ďalšia krajina v poradí, ktorá by oň mohla prísť po Francúzsku a Rakúsku je práve Holandsko. Presuňme sa teraz do Francúzska, kde zaostríme na prezidentské voľby – úspech Francoisa Hollandea v nedeľnom prezidentskom súboji len pridal k európskemu nepokoju. Na jednej strane je vidno, že Hollande je naklonený väčšej aktivite ECB a otvorene po nej volá, na strane druhej však Európa cíti, že Nemecko stráca verného spojenca Sarkozyho, ktorý mal väčšinou rovnaké názory s kancelárkou Merkelovou takmer vo všetkom.

Centrom krízy eurozóny sú aktuálne padajúce španielske banky, pri ktorých španielsky premiér Mariano Rajoy odmieta záchranný plán, čo ruka v ruke znamená zlyhanie snáh o upokojenie investorov, že Španielsko môže prežiť bez pomoci.

Tento víkend priniesol zdupľovanie palebnej úverovej sily MMF, čím sa zvýšila jeho schopnosť požičiavať na priamo aj v týchto drsných časoch. Tým však takisto vzrástla kritika tohto rozhodnutia poprednými odborníkmi aj investormi, ktorí namietajú, že to nie je dosť na automatické vyhladenie investorských vrások.

„Nárast v MMF je iba záchranná sieť. Toto samo o sebe nestačí na podporu rizikových aktív „hovorí Koji Fukaya, hlavný menový stratég v Credit Suisse v Tokiu.

Pondelkové čísla indexu výrobného sektora boli sklamaním a pridali ďalší stres k obavám, že euro ide do kolien. Index výrobného sektora na úrovni 46 je najnižší za posledných 34 mesiacov, sektor služieb spadol na 47,9 čiže najmenej za 5 mesiacov.
Slabé euro spôsobilo vlnu averzie k riziku, zvýšilo tak dôveru investorov v bezpečné prístavy, ako je americký dolár a japonský jen.

V utorok sa kurz EUR/USD posunul o niečo vyššie až na 1.3203 a euro sa mierne zotavuje po sklamaní z amerických ekonomických údajov, ktoré ukázali, že ceny domov klesli v období od januára do februára, čo ukazuje, že boj
o ekonomický rast sa nekončí ani v USA. Dolár tiež klesol oproti libre, ktorá sa vyšplhala na 6 mesačné maximum na 1.6158. Stretnutie anglických bánk v apríli ukázalo, že Adam Posen už nebude dlhšie tlačiť na ďalšie kvantitatívne uvoľňovanie.

USD/JPY poklesol od pondelka o 0,3% na 81.29, pretože slabé euro v
súčasnej dobe odvracia pozornosť od menového uvoľňovania Bank of Japan a dočasne vracia jenu postavenie bezpečného prístavu. V utorok zostal jen silný, USD/JPY vrcholil na číslach 81.26 a stabilizoval sa na okolo 81,17
v čase poludnia.

Situácia v eurozóne je hlavným bábkarom, ktorý manipuluje s trhom aj tento týždeň, so všetkými nedávnymi udalosťami, ktoré podtrhli jednu vec, že „žijeme nad pomery“, ako povedal londýnsky finančný analytik Louise Cooper. Celkový dlh sa zvýšil a európski lídri nevyzerajú, že chcú spolupracovať s ECB.

Mimo Európy, sa bezpečná mena sveta priebežne mení a prežíva mohutné vzostupy a pády, spôsobené udalosťami v Európe, ale aj na domácich trhoch. Meny ako jen môžu mať dočasný úspech, ale dlhodobý výhľad pre jen je negatívny vzhľadom na opakované uvoľňovanie monetárnej politiky Bank of Japan.

Autor: Peter Leonidou
Obchodný riaditeľ Alpari FS (3. najväčší forex broker na svete)

Poznámka: obsah tohto článku zahŕňa osobné názory a myšlienky autora a nemal by byť chápaný, alebo využívaný ako investičné poradenstvo.

Súvisiace články

Aktuálne správy