Španielske trápenie nekončí

Prvé náznaky pokračovania dlhovej telenovely trhom dostatok priestoru na rast nedali.

Náklady na poistenie španielskeho štátneho dlhu proti platobnej neschopnosti prostredníctvom nástrojov CDS počas piatku dosiahli historické maximá, z dôvodu obáv o španielsky bankový sektor.

Swapy úverového zlyhania v prípade 5-ročných štátnych dlhopisov počas piatka vzrástli na rekordných 505 bázických bodov zo 476 bázických bodov vo štvrtok, čo so sebou v konečnom dôsledku prináša rast nákladov v spojení s poistením španielskych dlhopisov v hodnote 1 mil. USD o celkovo 2900 USD ročne, na enormných 50500 USD.

Údaje z bankového sektora v Španielsku potvrdili, že banky v krajine za mesiac marec výrazne zvýšili ich úvery od ECB, čo potvrdzuje opodstatnenosť obáv o zdravie tohto odvetvia, pričom pôžičky španielskych bánk z ECB predstavujú 28% z celkovej sumy, ktorá bola v marci požičaná bankám v eurozóne.

Prvé náznaky pokračovania dlhovej telenovely, tentokrát v španielskom podaní, tak trhom dostatok priestoru na rast nedali. Paneurópsky EuroStoxx 600 po dvoch rastových seansách sa znovu ocitol vo výrazne červených číslach, počas piatka stratil -1.54 % a obchodovanie ukončil na 253.40 bodoch. Podobný, agonický vývoj indikovala aj trojica hlavných európskych indexov: FTSE -1.03%, CAC -2.47%, DAX -2.36%.

V USA sa počas piatka zverejnila inflácia, ktorá v mesiaci marec vzrástla o +.03 %, čo naplnilo očakávania analytikov. Index CPI tak v porovnaní s februárom (+0.4 %) indikuje spomalenie tempa rastu cien v USA. O zápornej atmosfére zo záveru týždňa svedčil aj výkon akcií Wells Fargo & Co., ktoré zaznamenali -3.47 %-ný pokles aj napriek presvedčivým výsledkom. Banka totižto za Q1/2012 reportovala vyšší zisk na úrovni 4.25 mld. USD, resp. 0.75 USD/akcia, pri očakávanom zisku 0.73 USD/akcia, v porovnaní s 0.67 USD/akcia z rovnakého obdobia predchádzajúceho roka.

Akciové indexy v USA tak ukončili obchodovanie v teritóriu záporných čísiel: Dow Jones -1.05 %, S&P 500 -1.25 %, Nasdaq -1.45 %.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy