Americké akcie sú v červenom

V USA sme mohli byť svedkami približne jednopercentnej redukcie hodnôt benchmarkov.

Brány prevažnej väčšiny európskych akciových trhov počas sviatočného pondelka ostali zatvorené, naopak v USA sme mohli byť svedkami približne jednopercentnej redukcie hodnôt benchmarkov.

Absencia makrodát na trhy v USA priniesla pokračovanie výpredajov z predchádzajúceho týždňa, ktorý sa zaslúžil o titul doterajšieho najhoršieho týždňa pre index S&P 500 počas celého roka 2012. Piatkový údaj nezamestnanosti potvrdil postupné ozdravovanie pracovného trhu v USA, keď tá v marci klesla na 8.2 % z 8.3 % z februára, pri očakávanom stagnovaní ukazovateľa. Počet výplatných pások mimo poľnohospodárstva však sklamal očakávania, keď v marci počet pracovných miest vytvorených americkými zamestnávateľmi dosiahol úroveň 120 tis. namiesto očakávaných 205 tis.

Hlavné benchmarky tak v reakcii na nepriaznivé dáta z konca minulého týždňa indikovali červené hodnoty: Dow Jones -1.00 %, Nasdaq -1.14 %, S&P 500 -1.08 %. Úspešný deň si ale zaknihovala spoločnosť AOL, ktorá počas pondelka predala 800 patentov, na zverejnenie reklamných produktov, spoločnosti Microsoft za 1.06 mld. USD. Učinila tak na základe nátlaku akcionárov, ktorí neboli spokojní s vývojom ziskov spoločnosti v posledných 2 rokoch. Hodnota akcií sa prepadla o 8.2 %, aby ich hodnota prudko stúpla o 48 % až na úroveň 27.47 USD a zaznamenala tak najvyšší nárast od 25. novembra 2009.

Po ukončení transakcie bude spoločnosť AOL disponovať ešte vyše 300 zvyšnými patentami. CEO spoločnosti AOL Tim Armstrong očakáva, že počas životnosti patentov by tieto mohli zarobiť až 100 mil. USD. Ani ďalšie veľké spoločnosti Apple a Google nezaostávajú vo vývoji vlastných patentov, ktoré by mali zabezpečiť svojim top produktom naďalej dominantné postavenie na trhu.

Súvisiace články

Aktuálne správy