Ďalší deň v stratách

Bratislava 29. marca (TASR) – Akcie v Európe klesali v stredu (28.3.) druhým dňom v rade stláčané pesimizmom z boja proti dlhovej kríze. Očakávajú sa výsledky stretnutia ministrov financií v Kodani, na ktorom sa bude rokovať o ďalších krokoch v boji proti európskemu dlhu vrátane budúcnosti dočasného záchranného valu a výšky prostriedkov v permanentnom vale, od ktorého bude závisieť dôvera zvyšku sveta v stabilitu eurozóny.
Dôveru negatívne ovplyvnil Jens Weideman, prezident nemeckej národnej banky, keď vyhlásil, že navýšenie záchranného fondu nevyrieši dlhovú krízu, čo je značne v rozpore s mienkou predstaviteľov zahraničných predstaviteľov štátov a organizácií, ktorí v záujme záchrany eurozóny požadujú navýšenie prostriedkov vo fonde aspoň na 1 bilión eur. Obchodovanie na kapitálových trhoch tak zostáva poznačené neistotou investorov a z nej vyplývajúcich nízkych zobchodovaných objemov, v rámci ktorých počas obchodného dňa dominoval výpredaj za cieľom poistenia zisku.
Paneurópsky index dnes odpísal 1,06 % na 264,10 bodu. Najhoršie sa darilo akciám zo sektorov financií a základných materiálov, ktoré poklesli o 1,36 %, respektíve o 1,96 %.
Hlavné európske národné indexy zakončili viac ako percento v mínuse: FTSE 100 -1,03 %, CAC 40 -1,14 % a DAX -1,13 %. Z dnešných makroekonomických údajov dopadla väčšina v USA negatívne.
TASR informoval Martin Cesnak, analytik Capital Markets o.c.p., a.s.

Súvisiace články

Aktuálne správy