Z eurozóny sa nesmie stať transferová únia

Frankfurt nad Mohanom 23. marca (TASR) - Bohaté európske krajiny nemôžu podľa názoru prezidenta Európskej centrálnej banky (ECB) Maria Draghiho trvale ručiť za vysoko zadlžené štáty.

Frankfurt nad Mohanom 23. marca (TASR) – Bohaté európske krajiny nemôžu podľa názoru prezidenta Európskej centrálnej banky (ECB) Maria Draghiho trvale ručiť za vysoko zadlžené štáty.
"Vo všeobecnosti platí, že ak chceme ochrániť daňových poplatníkov, z eurozóny sa nemôže stať transferová únia, v ktorej jedna – dve krajiny platia, a zvyšok míňa a celé sa to financuje spoločnými dlhopismi. To nemôžeme pripustiť," povedal Draghi v rozhovore pre nemecký denník Bild.
Podľa prezidenta ECB je ešte príliš skoro na spoločné dlhopisy. Najdôležitejšie je v súčasnosti podľa neho dodržiavanie fiškálnej disciplíny, a preto považuje nový fiškálny pakt za správny krok. Draghi tiež upozornil, že vlády krajín eurozóny by sa bez tlaku trhov a Nemecka neboli ochotné pustiť do potrebných reforiem.
ECB neuvažuje o vystúpení nejakej krajiny z eurozóny. Draghi však upozornil, že Aténam by návrat k drachme nijako nepomohol. "Vystúpenie z eurozóny a možnosť devalvácie vlastnej meny by nič nezlepšila. Nutnosť reforiem by nezmizla. Na druhej strane by dôsledkom vystúpenia bola vysoká inflácia a nestabilita a v dohľadnom čase by Grécku nikto nepožičal potrebné peniaze."

Súvisiace články

Aktuálne správy