Odolnosť bánk sa zvýšila

Bratislava 15. marca (TASR) – Pozitívny signál pre americké, ako aj európske akciové trhy vyslal Ben Bernanke, keď oznamoval výsledky záťažového testu komerčných bánk so zameraním na adekvátnosť ich kapitálového vybavenia v podmienkach potenciálnej recesie.
Z výsledkov vyplynulo, že väčšina bánk má solídne zásoby kapitálu, dostatočné na prekonanie strednodobého nedostatku medzibankového úverovania a hospodárskeho poklesu. Veľkým prekvapením však bol prepad banky Citigroup, ktorá testom neprešla. Európske akciové indexy však na vyplývajúcu stabilitu zareagovali pozitívne a počas dňa obchodovali v plusových číslach. Dobrou správou bola aj úspešná aukcia talianskych dlhopisov, pri ktorej poklesol požadovaný výnos a Talianom umožnil požičať si najlacnejšie od októbra 2010. Hlavné akciové indexy uzavreli obchodný deň (14.3.) zmiešane, po tom, ako sa FTSE 100 k záveru obchodovania prepadol do mínusu. FTSE 100 -0,18 %, CAC 40 +0,40 % a DAX +1,19 %. Paneurópsky index Euro Stoxx 600 si polepšil o 0,25 % na 270,71 bodov a to najmä vďaka sektorom financií +1,62 % a verejných služieb +1,29 %.
Obchodovanie v USA bolo ovplyvnené najmä pozitívnymi správami zo sektoru technológií, kde opäť dominoval Apple a posilňujúci dolár, ktorý obmedzil zisky akcií. Na trhoch bolo okrem toho cítiť aj mierne sklamanie z tretieho kola kvantitatívneho uvoľňovania, ktoré sa opäť javí ako menej pravdepodobné, po tom, ako Ben Bernanke zhodnotil stav US ekonomiky ako zlepšujúci sa. Dolár počas dňa zhodnotil voči euru o takmer pol percenta a k záveru obchodovania odsunul výmenný kurz na 1,3024 EUR/USD. Akcie spoločnosti Apple mali počas dňa turbulentný priebeh keď ich kurz najprv zhodnotil až na 595 USD, aby vzápätí poklesol o takmer 20 USD. Táto skutočnosť sa jasne prejavila aj na vývoji všetkých troch hlavných indexov. Hlavné akciové indexy aj preto zakončili obchodný deň nerozhodne: Dow Jones +0,13 %, S&P 500 -0,12 % a Nasdaq +0.03 %.
TASR informoval Martin Cesnak, analytik Capital Markets o.c.p., a.s.

Súvisiace články

Aktuálne správy