Bankrot Grécka sa odkladá

Grécko tak vďaka úspešnej transakcii zníži svoju zadlženosť o viac ako 155 miliárd eur.

Pozornosť investorov sa počas štvrtkovej seansy zamerala na starý kontinent, kde sa okrem zasadnutia ECB usilovne zažehnávala aj grécka dlhová pohroma.

Na 8. marca bola totižto stanovená uzávierka zhromažďovania prihlášok na výmenu gréckych dlhopisov od súkromných veriteľov. Nemenovaný bankový úradník sa však o najväčšej reštrukturalizácii v histórii už tesne pred deviatou vyjadroval, ako o úspešnej operácii. Pripustil, že grécka vláda získala súhlas vyše 85 % majiteľov dlhopisov na výmenu ich inštrumentov za nové cenné papiere. Grécko tak vďaka úspešnej transakcii zníži svoju zadlženosť o viac ako 155 mld. eur a zároveň dostane druhý medzinárodný úver, čím sa opäť raz vyhýba reálnemu bankrotu.

Na pozitívnu správu v určitom predstihu stihli zareagovať aj európske akciové indexy, ktoré v závere obchodovania indikovali výrazný pozitívny vývoj: FTSE 100 +1.18 %, CAC 40 +2.54 %, DAX +2.45 %. Paneurópsky EuroStoxx 600, na čele s akciami z priemyselného sektora a cyklickými titulmi, vzrástol o +1.56 % a seansu uzavrel na hodnote 264.16 bodov.

Zasadnutie ECB prinieslo nezmenenú úrokovú sadzbu na úrovni 1.0 % a pozitívne myšlienky predsedu centrálnej banky, Maria Draghiho. Ten hodnotí situáciu v Európe ako stabilizovanú a zároveň očakáva postupné zotavovanie v tomto roku. Inflácia by počas roka mala zostať nad cieľovou úrovňou 2 % a to vplyvom rastu cien energií a nepriamych daní. Ohľadom vývoja ekonomiky eurozóny však zo strany ECB došlo k miernemu zhoršeniu predikcií, keďže podľa posledných vyjadrení ECB v roku 2012 očakáva rast HDP Eurozóny v rozmedzí od -0.5 % do +0.3 %. V roku 2013 by však eurozóna mohla rásť už o 0 až 2.2 %.

V USA sa počet nových žiadostí v nezamestnanosti v týždni do 3. marca zvýšil o 11 tis., pričom analytici očakávali len „jemný“ prírastok – tisíc nových žiadostí. Zaujímavým však bude piatkový údaj o vývoji nezamestnanosti. Akciové indexy si vo štvrtok z trhov odniesli solídne zisky: Dow Jones +0.55 %, S&P 500 +0.98 % a Nasdaq +1.18 %.

 

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy