Trhy prežili superzlý utorok

Utorok, známy v USA ako „super utorok“ pre americkú politiku a najmä republikánskych kandidátov na post prezidenta dostal na kapitálových trhoch presne opčný superlatív. Politická situácia v USA však na tom výnimočne mala asi iba taký podiel, ako nadchádzajúce voľby v SR. Dôvodom na najväčší prepad od novembra minulého roku bol totiž najmä opätovný návrat k téme Grécko.

Čas na zázračnú záchranu sa kráti a k veľkému plánu výmeny dlhopisov, ktorý by mal skresať dlhy tejto krajiny, sa zatiaľ zaviazali len veritelia 20-percentného podielu dlhov. Pre úspešné naplnenie plánu a pre pokračovanie v záchrane Grécka je však potrebné, aby sa k plánu pridalo množstvo veriteľov držiacich aspoň 75 percentný podiel dlhov. Po dlhom období rastov tak nervozita prevážila a väčšinu investorov donútila uzavrieť zisky a vyhnúť sa očakávanej korekcií. Na sentiment pozitívne nezapôsobil ani potvrdený 0.3 percentný pokles HDP v Eurozóne vo štvrtom kvartáli a spomaľujúci rast HDP v Brazílii.

Výpredaje v Európe viedol najmä sektor financií, ktorý v rámci Euro Stoxx 600 odpísal -3.73 %. Nasledoval sektor priemyslu -3.52 % a sektor materiálov -3.21 %. Celkovo index poklesol o -2.67 % na hodnotu 258.46 bodov. FTSE 100 skončil v strate -1.86 %, CAC 40 -3.58 % a DAX -3.40 %. Pokles indexov pretrvával počas celého dňa a na európske neskôr v rovnakom trende nadviazali aj tie v USA. Dow Jones -1.57 %, S&P 500 -1.53 % a Nasdaq -1.36 %. Tak ako pre akcie bol utorok zlým dňom aj pre väčšinu komodít. Tie najnotorickejšie pre obchodníkov, zlato a ropa, odpísali počas dňa -1.89 % respektíve -1.74 %.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy