Jen sa prepadol najviac za dva roky

V súčasnosti vplýva na pokles hodnoty japonského jenu najmä očakávanie vyššej inflácie.

Rekordná intervencia Japonskej národnej banky v minulom roku v objeme viac ako 14 biliónov jenov, ktorá je v Japonsku celkovo tretia najväčšia, je považovaná za neúspešnú, keďže sa nepodarilo zastaviť rast jenu voči doláru. Jen koncom minulého roka dosiahol historicky najnižšiu úroveň 76 USD/YEN. Nedávne stanovenie inflačného cieľa zo strany BOJ na úrovni 1 % výrazne prekonalo spomínaný boj za slabšiu japonskú menu. Nové finančné stimuly by mali byť v hodnote 123 mld. USD.

Japonsko sa snaží vymaniť z recesie zhoršenej minuloročným zemetrasením najmä využitím exportu. Rastúci import energie, ktorý mal nahradiť absentujúce kapacity, vynuloval prebytok platobnej bilancie, ktorý vznikol ako dôsledok zvýšeného dopytu po japonskej mene, najmä zo strany európskych štátov, ktorý videli japonský trh ako bezpečný prístav.

V súčasnosti vplýva na pokles hodnoty japonského jenu najmä očakávanie vyššej inflácie na spomínanú úroveň 1 %. Tieto vyhlásenia sú pomerne odvážne, keď aktuálne je v krajine deflácia na úrovni -0,2 % a naposledy 1 %-tná inflácia po dobu 12-tich mesiacov bola v roku 1993.

Ako možno vidieť na obrázku, jen zaznamenal vo februári pokles voči doláru o viac ako 7 %, čo predstavuje najväčší mesačný pokles za posledné 2 roky.

 

Juraj Spodniak

analytik forex.sk

Súvisiace články

Aktuálne správy