Grécko sa stalo víťazom

Európa sa rozhodla potrestať iba pôvodných majiteľov dlhopisov Grécka.

Grécko je víťazom, investori boli veľkorysí, pravdepodobne sa obávali, čo by znamenalo, keby Grécko padlo. Väčšina z nich má totiž aj talianske, španielske a portugalské dlhopisy, a tie by sa následne ocitli v ohrození.

Odpustili Grécku, avšak iba toľko, aby existovala teoretická šanca, že Grécko bude schopné obsluhovať svoj dlh. Aktuálne považujem postoj ECB za extrémny, ak chce na dlhopisoch zarobiť miliardy eur a pritom tlačí investorov do veľkých strát.

Ponúknutý výnos zo sumy, ktorá bude predmetom splácania v budúcnosti, je tiež extrémne nízky a osobne si myslím, že na sekundári sa aj ten bude skôr či neskôr obchodovať na výnose okolo 6 až 7%. V skutočnosti tak investori prídu o viac ,ako je teraz deklarované.

Grécky minister financií Evangelos Venizelos. Snímka: Reuters

Grécko sa stalo Lehmanom Európy, investori dostali lekciu a poučili sa, že výnos a riziko je korelované. Našťastie, Európa sa rozhodla potrestať iba pôvodných majiteľov dlhopisov Grécka, prišom v USA bol vďaka republikánom, ktorí to nechali na trhoch, niekoľko mesiacov ohrozený celý finančný systém a padlo aj AIG, ktoré tiež porušilo určite viac risk obmedzení.

Tým, že si dala EÚ do systému ďalšie stopky, o Grécku ešte budeme počuť určite, aj keď si to určite nezaslúži.

 


Súvisiace články

Aktuálne správy