Posledné ultimátum Grécku

Minulý týždeň sa začal pozitívne potom, čo grécky predstavitelia vyslali jasný signál, že mienia zabojovať a chcú aj naďalej zostať členom Eurozóny.

 V raňajších hodinách sa totiž tamojším poslancom podarilo uzákoniť požadované rozpočtové škrty, čím splnili ďalšiu z požiadaviek nedôverčivých záchrancov. 

Ani to však úplne nepresvedčilo EÚ a požadujú prísnejšie opatrenia. Podľa vyhlásení predstaviteľov ECB má Grécko čas nanajvýš do pondelka na to, aby splnilo podmienky pre získanie druhého balíka finančnej pomoci. Ak sa to krajine podarí, bude možné aj okamžite zahájiť proces výmeny dlhopisov a včas ho aj ukončiť. K vyhroteniu situácie prišlo vo štvrtok, keď sa začalo špekulovať a odmietnutí pôžičky zo strany Nemecka, politici sa predháňali s čoraz absurdnejšími požiadavkami, čo svedčí už o istej rezignovanosti a nechuti pokračovať v tomto divadle, hlavne preto, že sa blíži termín (20.3), keď Gréci budú musieť splatiť dlhopisy v celkovej hodnote 14.5 miliardy eur, čo bez finančnej podpory z druhého balíka finančnej pomoci istotne nezvládnu. 

To môže viesť krajinu k vyhláseniu platobnej neschopnosti, pričom ďalším varovným signálom je aj nespokojnosť mnohých ministrov financií s efektívnosťou a až drzou ľahostajnosťou Grécka voči riešeniu svojej komplikovanej situácie. Aj keď sme mohli zaregistrovať správu o dohode Grécka s medzinárodnými veriteľmi o tom, ako má krajina do konca tohto roka ušetriť približne 325 mil. eur, ale miestny skepticizmus a zdravý rozum však nejedného investora usmerňujú k zaradeniu tejto a podobných dohôd medzi budúce nesplnené grécke sľuby.

V USA sa minulý týždeň lámali rekordy. Pozitívnym rekordom bol rast spoločnosti Apple, ktorá po prvý krát v histórii prekročila hodnotu 500 dolárov a stala sa tak najhodnotnejšou spoločnosťou sveta. Negatívny rekord stanovili americké vládne dlhopisy, nie však vo výnosoch, ale v objeme falošných dlhopisov, ktorý sa mal dostať do obehu. Talianska polícia zadržala sfalšované americké vládne dlhopisy v hodnote 6 biliónov !!! dolárov. Z falšovania polícia obvinila celkovo 8 osôb. Falošné dlhopisy v hodnote takmer polovice HDP USA polícia zadržala už v januári vo Švajčiarskej trustovej spoločnosti, kde boli uložené v troch veľkých šachtách.

Z Európy z korporátnej oblasti zaujala francúzska softwarová spoločnosť Cap Gemini, ktorá za uplynulý týždeň posilnila o 14 percent. Dôvodom výrazného rastu bolo 12 percentné prekonanie odhadov dosiahnutého zisku za rok 2011. Tržby spoločnosti vzrástli o 11,4 percenta, prevádzkový zisk o 7,4 percenta. „Rally“ začala ale správa o tom, že manažment očakáva v roku 2012 ešte výraznejší rast ziskov.

Tento týždeň budú z Eurozóny zaujímavé údaje o spotrebiteľskej dôvere a údaje o priemyselných objednávkach za december. Z amerických makroúdajov budú pútať pozornosť hlavne z realitného trhu, a to predaje existujúcich aj nových domov. Sledovaný je aj chigagsky index aktivity a stav dôvery spotrebiteľov podľa Univerzity Michigan.

Boris Penev, analytik Capital Markets

Súvisiace články

Aktuálne správy