HDP Slovenska môže priniesť prekvapivý vývoj

Bratislava 16. februára (TASR) – Po správach o prejave dôvery Číny voči Európe počas stredy (15. 2.) rástla väčšina európskych akciových indexov. Guvernér Čínskej ľudovej banky Zhou Xiaochuan totiž v Pekingu povedal, že krajina zainvestuje do európskych záchranných fondov a že bude aj naďalej udržiavať objem európskych investícií na nezmenenej úrovni.
Predstavitelia krajiny s najväčším objemom devízových zásob na svete, ktoré dosahujú viac ako 3,18 bilióna dolárov, tak dali najavo, že sa budú aktívne podieľať na prekonávaní následkov dlhovej krízy v Európskej únii. Správa prišla v čase, keď sa zase raz stávame svedkami ďalšieho vyvrcholenia dlhových problémov Grécka, ktoré podľa vyhlásení predstaviteľov ECB má čas nanajvýš do pondelka na to, aby splnilo podmienky na získanie druhého balíka finančnej pomoci. Ak sa to krajine podarí, bude možné aj okamžite začať proces výmeny dlhopisov a včas ho aj ukončiť.
Zmiešaný charakter pozitívnej správy a zväčšujúcich sa obáv ohľadom Grécka do Európy priniesli rôznorodý vývoj: FTSE 100 -0,13 %, CAC 40 +0,44 %, DAX +0,44 %. Paneurópsky EuroStoxx 600 si na čele s akciami finančníkov a titulmi zo sektora IT, pridal +0,61 %.
Stredajší makrokalendár odhalil údaje o vývoji HDP v eurozóne, kde ekonomika jej 17 krajín za 4. kvartál 2011 dokázala vzrásť o 0,7 % medziročne, čo je síce v súlade s očakávaniami, no je to aj o polovicu nižšie ako rast (1,4 %) evidovaný v poslednom kvartáli 2010. Eurostat reportoval aj o záporných medzikvartálnych hodnotách vývoja HDP, ktoré v eurozóne za uvedené obdobie dosiahli úroveň -0,3 % voči vývoju v treťom štvrťroku na úrovni 0,1 %.
Prekvapením bol HDP Slovenskej republiky, keď 4. štvrťrok 2011 podľa predbežných údajov dosiahol medziročný rast na úrovni 3,4 %, čo prekonalo nielen očakávania analytikov (+2,1 %), ale aj úroveň rastu za predchádzajúce obdobie (3,0 %).
TASR informoval analytik Capital Markets, o. c. p., a. s., Zoltán Csiba.

Súvisiace články

Aktuálne správy