HDP Španielska v 4. kvartáli klesol o 0,3 %

Madrid 16. februára (TASR) – Hrubý domáci produkt (HDP) Španielska v poslednom kvartáli 2011 klesol, prvýkrát po dvoch rokoch. Analytici vzhľadom na úsporné opatrenia, ktoré musí zavádzať vláda v Madride predpovedajú, že Španielsko čaká dlhšie obdobie vytrvalého znižovania HDP, čo znamená, že už v tomto štvrťroku sa pravdepodobne prepadne do recesie.
Podľa spresnených výsledkov štatistického úradu, ktoré potvrdili rýchly odhad, sa HDP Španielska za tri mesiace do konca decembra znížil o 0,3 % oproti predchádzajúcemu kvartálu, keď ešte stagnoval.
V medziročnom porovnaní tempo rastu španielskej ekonomiky v záverečnom kvartáli minulého roka spomalilo na 0,3 % z 0,8 % v predchádzajúcom štvrťroku. A za celý rok 2011 sa HDP štvrtej najväčšej ekonomiky eurozóny zvýšil o 0,7 % oproti predchádzajúcemu roku 2010, keď klesol o 0,1 %.
Zo štatistík tiež vyplýva, že v 4. kvartáli bol jediným motorom španielskeho hospodárstva export, a že priemysel krajiny prežíva len vďaka zahraničnému dopytu. Ale aj ten sa už spomaľuje, pre zhoršovanie situácie kľúčových obchodných partnerov Španielska.
Okrem toho, nová konzervatívna vláda v Madride bojuje s obrovským rozpočtovým deficitom, ktorý sa vlani prehĺbil na odhadom 8 % HDP. Kabinet musí pritom tento rok stlačiť schodok verejných financií na 4,4 % HDP, čo znamená, že potrebuje ušetriť zhruba 45 miliárd eur.
Španielska centrálna banka minulý mesiac výrazne zhoršila svoju prognózu pre tento rok a očakáva, že HDP krajiny klesne o 1,5 %. Podľa predchádzajúceho odhadu mal pritom vzrásť o 1,5 %. Centrálna banka tiež varovala, že pokles ekonomiky spôsobí ďalšie zhoršenie situácie na trhu práce a zvýšenie nezamestnanosti, ktorá sa v 4. kvartáli vyšplhala na 22,9 %.
Medzinárodný menový fond je ešte pesimistickejší a predpovedá, že výkon španielskej ekonomiky sa tento rok zníži o 1,7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy