Slovenská ekonomika prekvapila

HDP Slovenska dosiahol medziročný rast na úrovni +3.4 %, čo prekonalo nielen očakávania analytikov.

Po správach o prejave dôvery Číny voči Európe, počas stredy rástla väčšina európskych akciových indexov. Guvernér Čínskej ľudovej banky, Zhou Xiaochuan, totižto v Pekingu povedal, že krajina zainvestuje do európskych záchranných fondov a že bude aj naďalej udržiavať objem európskych investícií na nezmenenej úrovni. Predstavitelia krajiny s najväčším objemom devízových zásob na svete, ktoré dosahujú viac ako 3.18 bilióna dolárov, tak dali najavo že sa budú aktívne podieľať na prekonávaní následkov dlhovej krízy v Európskej únii.

Správa prišla v čase, keď sa zase raz stávame svedkami ďalšieho vyvrcholenia dlhových problémov Grécka, ktoré podľa vyhlásení predstaviteľov ECB má čas nanajvýš do pondelka na to, aby splnilo podmienky pre získanie druhého balíka finančnej pomoci. Ak sa to krajine podarí bude možné aj okamžite zahájiť proces výmeny dlhopisov a včas ho aj ukončiť. Zmiešaný charakter pozitívnej správy a zväčšujúcich sa obáv ohľadom Grécka do Európy priniesli rôznorodý vývoj: FTSE 100 -0.13 %, CAC 40 +0.44 %, DAX +0.44 %. Paneurópsky EuroStoxx 600 si na čele s akciami finančníkov a titulmi zo sektora IT, pridal +0.61 %.

Stredajší makrokalendár odhalil údaje o vývoji HDP v eurozóne, kde ekonomika jej 17-tich krajín za Q4/11 (podľa predstihových údajov) dokázala vzrásť o +0.7 % medziročne, čo je síce v súlade s očakávaniami, no je aj o polovicu nižšie ako rast (+1.4 %) evidovaný v poslednom kvartáli roku 2010. Eurostat reportoval aj o záporných medzikvartálnych hodnotách vývoja HDP, ktoré v eurozóne za Q4/11 dosiahli úroveň -0.3 % voči vývoju v Q3/11 na úrovni 0.1 %. Prekvapením bol HDP Slovenskej republiky, keď za Q4/11 (podľa predbežných údajov) dosiahol medziročný rast na úrovni +3.4 %, čo prekonalo nielen očakávania analytikov (+2.1 %), ale aj úroveň rastu za predchádzajúce obdobie (+3.0 %).

Zámorské indexy v stredu podľahli tlaku červených čísiel, keď nad optimizmom investorov zvíťazili obavy, že sa Grécko blíži k bankrotu v spojení so správami z FOMC, kde sa tvorcovia politiky FED-u nezhodli o nutnosti presadenia nákupu ďalších aktív. Americké benchmarky tak deň ukončili so stratami: Dow Jones -0.76 %, S&P 500 -0.54 % a Nasdaq -0.55 %.

Zoltán Csiba

analytik Capital Markets

Súvisiace články

Aktuálne správy