Štát hospodáril v úvode tohto roka s prebytkom

Príjmy štátneho rozpočtu prevýšili ku koncu januára výdavky o takmer 98 mil. eur. Ku koncu prvého mesiaca minulého roka vykázalo ministerstvo financií schodok prevyšujúci 17 mil. eur.

Príjmy štátu v úvode tohto roka prevýšili jeho výdavky. Rezort financií zaznamenal v januári tohto roka celkové príjmy na úrovni 1,02 mld. eur a výdavky vo výške 922 mil. eur. Ku koncu januára tak skončil štátny rozpočet v prebytku prevyšujúcom 97,9 mil. eur. Príjmy štátneho rozpočtu tak na základe priebežných údajov ministerstva financií vzrástli v porovnaní s koncom januára 2011 o 22,8 % a výdavky o 8,7 %. K záveru januára minulého roka pritom rezort financií zaznamenal schodok vo výške 17,7 mil. eur.

Úvodný mesiac roku bol podľa ministerstva financií poznamenaný niektorými špecifickými príjmami a výdavkami. Základné výdavky na chod štátu pritom medziročne narástli zhruba o štyri percentá. „Okrem iného je to spôsobené výrazným medziročným nárastov výdavkov štátneho rozpočtu pre železničné spoločnosti a tiež úhrad za PPP projekt cesty R1,“ uviedol rezort financií. Príjmová strana rozpočtu bola ovplyvnená jednorazovými efektmi, ako napríklad posunutím splatnosti dane z príjmov právnických osôb z konca decembra na začiatok januára a nižšími vratkami DPH, keďže časť januárových vratiek bola zrealizovaná už v decembri.

Daňové príjmy štátneho rozpočtu dosiahli ku koncu januára tohto roka 977,2 mil. eur a v porovnaní s vlaňajškom vzrástli o 31,3 %. Pokles v medziročnom porovnaní o 10,7 % na 41,37 mil. eur vykázali na druhej strane nedaňové príjmy. V rámci daňových príjmov pritom rezort financií zaznamenal v prípade dane z príjmov právnických osôb medziročný nárast o takmer 50 % na 122,5 mil. eur. Rovnako lepšie v porovnaní s vlaňajškom sa vyvíjal výber dane z pridanej hodnoty (DPH), ktorý dosiahol 666,3 mil. eur, čo je medziročne viac o 39,5 %.

Na druhej strane za vlaňajškom mierne zaostal výber spotrebných daní. V rámci týchto daní evidoval rezort financií na bankových účtoch 166,7 mil. eur, čo bolo o 1,3 % menej ako ku koncu januára 2011. Výrazne nižší objem prostriedkov v porovnaní s minulým rokom evidovalo ministerstvo financií aj v rámci grantov a transferov, ktoré zaostali o 97 % a dosiahli 1,332 mil. eur. Príjmy z rozpočtu Európskej únie pritom predstavovali 28 tis. eur, kým v rovnakom období vlaňajška to bolo 38,4 mil. eur. V rámci výdavkov zaznamenalo ministerstvo financií medziročný nárast bežných výdavkov o 10,4 % na 915,6 mil. eur a kapitálové výdavky poklesli v porovnaní s januárom 2011 o 66,7 % na 6,355 mil. eur.

Deficit verejných financií za minulý rok dosiahol zatiaľ podľa predbežných údajov rezortu financií 4,6 % hrubého domáceho produktu (HDP). Tento výsledok by tak bol o 0,3 percentuálneho bodu lepší, ako si vláda stanovila v rozpočte. Pre rok 2012 parlament schválil rozpočet s deficitom 4,6 % HDP. Pôvodný plán počítal s razantnejšou konsolidáciou až k úrovni 3,8 % výkonu ekonomiky, avšak tieto plány narazili na prehlbujúcu sa finančnú a hospodársku krízu a tiež na pád vlády Ivety Radičovej. Štát by tak mal v tomto roku hospodáriť s rozpočtovanými výdavkami na úrovni 17,3 mld. eur a celkové príjmy sa rozpočtujú na 13,6 mld. eur. Deficit štátneho rozpočtu by mal prevýšiť 3,6 mld. eur.

Agentúra SITA vydá k správe tabuľku.

Súvisiace články

Aktuálne správy