Inflačný cieľ FEDu poslal Dolár nadol

Predseda amerického FEDu, Ben Bernanke, večera dosiahol jeden zo svojich primárnych cieľov, vytýčením pevného numerického inflačného cieľa, čím pokračuje v napĺňaní svojej vízie o transparentnosti najvplyvnejšej centrálnej banky sveta. Federálny výbor pre voľný trh (FOMC) sa včera zaviazal udržiavať infláciu na úrovni 2 %. Ben Bernanke teda dostál svojim vyhláseniam zo začiatku predsedníctva, že určenie inflačného cieľa by pomohlo znížiť neistotu a zároveň poistiť dlhodobé očakávania vývoja monetárnej politiky. Podľa jeho včerajších vyhlásení zabezpečí 2 percentný inflačný cieľ cenovú stabilitu a z dlhodobého hľadiska prispeje k znižovaniu úrokových sadzieb. Týmto krokom sa FED zaradil k inštitúciám ako sú Rezervná banka Nového Zélandu, Švédska národná banka a Národná banka Mexika, ktoré tiež vytyčujú inflačné ciele.
Predstavitelia FEDu očakávajú, že inflácia by mala pod úroveň inflačného cieľa poklesnúť ku koncu roka. Okrem toho očakávajú, že k ďalšiemu zníženiu miery nezamestnanosti z úrovne 8.5 percent, by malo dôjsť niekedy v priebehu štvrtého kvartálu.
Americký dolár reagoval na inflačný cieľ prudkým oslabením voči Euru až na najnižšiu úroveň za posledný mesiac 1.3111 USD. Ďalšie oslabovanie dolára je pritom veľmi pravdepodobné aj počas dnešného dňa.

Súvisiace články

Aktuálne správy