Inšpektori trojky pricestovali do Grécka

Atény 17. januára (TASR) – Delegácia z Európskej únie (EÚ), Medzinárodného menového fondu (MMF) a Európskej centrálnej banky (ECB), tzv. trojky, pricestovala dnes do Grécka, aby obnovila rokovania o druhom záchrannom balíku, na ktorom sa majú podieľať aj súkromní veritelia.
Atény sa snažia presvedčiť investorov, aby vymenili grécke dlhopisy, ktoré vlastnia, za hotovosť a nové obligácie s oveľa dlhším termínom splatnosti a ešte pritom akceptovali 50-% odpis z hodnoty gréckeho dlhu. Tým by jeho výška klesla zhruba o 100 miliárd eur. Rozhovory so súkromnými investormi sa však v piatok (13.1.) skončili neúspechom, keď ich zástupcovia investorov na niekoľko dní prerušili.
Grécko pritom musí najskôr uzavrieť dohodu so súkromnými veriteľmi. To je podmienka schválenia ďalšej pomoci od EÚ a MMF v celkovej výške 130 miliárd eur.
Atény pritom potrebujú dohodu o druhom záchrannom balíku v čo najkratšom čase. Bez nej krajine hrozí v marci, keď budú splatné grécke dlhopisy v objeme 14,5 miliardy eur, bankrot.

Súvisiace články

Aktuálne správy