Ratingové agentúry nie sú nezávislé

New York 15. januára (TASR) – Ratingové agentúry s dlhými dejinami a americkými koreňmi ovládajú svetový trh hodnotenia úverovej dôveryhodnosti podnikov a štátov. Málo sa však vie o ich pozadí a vlastníkoch. Niektoré informácie priniesla nemecká agentúra DPA.

STANDARD & POOR’S (S&P): Agentúra je súčasťou obchodnej siete so zmiešaným tovarom McGraw-Hill, verejne obchodovanej spoločnosti, ktorý okrem iného vydáva aj učebnice. Akcionármi McGraw-Hill sú zase veľké investičné fondy i riaditeľ spoločnosti Harold McGraw. Do konca tohto roku má byť koncern rozdelený na divízie vzdelávania a financií, ktorej súčasťou zostane aj S&P.

MOODY’S: Je najsilnejším súperom S&P. Samotná agentúra je kótovaná na burze. Jej akcionármi sú skôr nenápadné spoločnosti, ale aj investorská legenda Warren Buffett. Jeho holding Berkshire Hathaway má v agentúre viac ako 10-% podiel. Keď S&P vlani v auguste znížila úverovú dôveryhodnosť USA zo stupňa AAA na AA, Buffett tento krok silno kritizoval.

FITCH: Je najmenšou z troch hlavných svetových ratingových agentúr. Jej korene sú tiež americké, ale v súčasnosti patrí zo 60 % francúzskemu finančnému investorovi Marcovi Ladreitovi de Lacharriére. V roku 1991 založil skupinu Financiere Marc de Lacharriéere (Fimalac). Aj tá je kótovaná na burze. Zvyšných 40 % akcií Fitch vlastní americký mediálny koncern Hearst.

Súvisiace články

Aktuálne správy