Stavebné sporenie bude výhodné do konca roka

Sporitelia môžu získať najvyššiu možnú hodnotu štátnej podpory pri stavebnom sporení za súčasných výhodných podmienok až do konca roka. Štátna prémia sa totiž zníži až od začiatku budúceho roku.

BRATISLAVA – Sporitelia môžu získať najvyššiu možnú hodnotu štátnej podpory pri stavebnom sporení za súčasných výhodných podmienok až do konca roka.

Štátna prémia sa totiž zníži až od začiatku budúceho roku.

Je to o pol roka neskôr, ako sa pôvodne plánovalo. Poslanci totiž pri hlasovaní o novele zákona o stavebnom sporení a bankách nepodporili návrh ministerstva financií, ktorým by sa prémia znížila už od 1. júla.

Naopak, tí, ktorí si plánujú na bývanie požičať od banky, by sa mali poponáhľať. Pre nich sa totiž podmienky štátnej pomoci k hypotékam zhoršia už o dva mesiace.

„Rozhodnutie poslancov Národnej rady nás potešilo, pretože je v prospech sporiteľov,“ tvrdí Miloš Blanárik z Prvej stavebnej sporiteľne. Častá zmena podmienok štátnej prémie totiž podľa sporiteľní viedla k zneisťovaniu sporiteľov.

Novela však prináša aj ďalšie opatrenie, účinné už od 1. júla, pre ktoré bude musieť občan sporiť viac. Do hodnoty vkladu sa totiž už nebudú zaratúvať poplatky sporiteľni za vedenie účtu. „Doteraz ich hodnota zvyšovala výšku ročného vkladu na účte,“ dopĺňa Blanárik.

Zníženie štátnej prémie z 20 na 15 percent nasporenej sumy má znížiť výdavky štátneho rozpočtu zhruba o 100 miliónov korún.

Zmena legislatívy podľa jej predkladateľa – ministerstva financií – má za cieľ aj sprísniť podmienky na čerpanie prostriedkov z rozpočtu. Niektorí sporitelia si totiž počas roka uzatvárajú zmluvy vo viacerých sporiteľniach a požadujú na ne príspevok od štátu.

„Po novom si budú môcť zmluvu, ktorú chcú podporiť štátom, vybrať len raz v roku, inak na prémiu stratia nárok,“ spresňuje František Palko z ministerstva financií.

Sporitelia nedostanú od štátu príspevok ani v prípade, ak zmluvu prevedú viackrát v roku na iného sporiteľa. Teraz to budú môcť urobiť len raz za rok. Musí pritom ísť o priameho príbuzného – súrodenca, manžela či manželku.

Poslanci v stredu prijali aj opatrenie, ktoré ruší doterajšie obmedzenie sporiteľní v oblasti výšky úrokov z vkladov a úverov. Ich rozdiel totiž podľa súčasného znenia zákona nesmie byť väčší ako tri percentá. „Ide o systémové riešenie, aby sa pri každej zmene úrokov na trhu nemusel meniť zákon,“ povedal na obhajobu návrhu minister financií Ivan Mikloš.

Poslanci odsúhlasili aj návrh zákona o bankách, ktorým sa zmenili podmienky štátnej podpor…

Celý článok si môžete prečítať tu.

Súvisiace články

Aktuálne správy