Mexické mesto si pripomína 100 rokov šalátu Caesar, kurča či ančovičky v ňom neboli

Mexické mesto Tijuana si v týchto dňoch pripomína 100 rokov od vynálezu jedného z najznámejších pokrmov na svete – šalátu Caesar. Podľa viacerých zdrojov tento šalát prvýkrát ponúkla reštaurácia talianskeho imigranta Cesara Cardiniho, ktorý sa chystal na nápor hostí k oslave amerického dňa nezávislosti, píše agentúra AP. V pôvodnom recepte však neboli dve ingrediencie, ktoré sa často vyskytujú v súčasnej podobe tohto šalátu – ančovičky a kuracie prsia.

Cardiniho reštaurácia na triede Revolúcie v centre Tijuany stále stojí. Toto mexické mesto pri hraniciach so Spojenými štátmi bolo v 20. rokoch vyhľadávanou destináciou amerických návštevníkov, ktorí utekali pred obmedzeniami v čase prohibície. V Mexiku bol totiž predaj alkoholických nápojov úplne legálny. Cesare (podľa niektorých zdrojov Caesar) Cardini a jeho kuchári prvý šalát Caesar údajne pripravili 4. júla 1924, keď čakali nápor hostí kvôli sviatku amerického dňa nezávislosti.

Podľa agentúry AP však existuje viac domnienok o tom, kto prvýkrát šalát Caesar v Cardiniho reštaurácii pripravil. Podľa niektorých zdrojov pokrm vynašiel Cardiniho brat Alex, podľa iných to bol Cardiniho kuchár a ďalší taliansky migrant Livio Santini, ktorý sa inšpiroval receptom svojej matky.

Pôvodný recept pritom počítal so srdcom šalátu siateho, krutónmi z chleba, hoblinami z parmezánu, olivovým olejom, worchesterskou omáčkou či vajcami. Cardiniho dcéra Rosa v tlači uviedla, že pôvodný recept neobsahoval ančovičky. Dnes populárne variácie potom počítajú aj s kuracími prsiami a lososom.

Šalát Caesar má na svojom menu viac než tretina reštaurácií v Spojených štátoch

Dobrá súhra chutí zaručila šalátu Caesar slávu aj 100 rokov od jeho prvej prípravy. Podľa špecializovanej spoločnosti Technomic má na svojom menu šalát Caesar viac než tretina reštaurácií v Spojených štátoch, kde sa napokon každoročne predá vyše 43 miliónov balení dressingu na prípravu tohto pokrmu.

Hoci sa zrodil v Mexiku a najväčší úspech slávil v USA, šalát Caesar nesie podľa agentúry AP jasný taliansky rukopis a podobá sa niektorým šalátom, ktoré sa pripravujú na Apeninskom polostrove. Cardini sa narodil v roku 1896 na severe Talianska, v mladom veku, podobne ako mnoho ďalších Talianov, emigroval za lepšími životnými podmienkami do USA. V Mexiku potom podnikal predovšetkým v 20. a 30. rokoch, keď v USA platil zákaz výroby, predaja alebo dopravy alkoholických nápojov.

Viac o téme: gastro , jedlo , Mexiko , reštaurácie , Spojené štáty americké USA

Súvisiace články

Aktuálne správy