Dánska michelinská reštaurácia Noma chystá výsadok v Londýne

Známa dánska reštaurácia Noma, ktorá sa pýši tromi hviezdami v gastronomickom sprievodcovi Michelin, chystá jednodňový výsadok v Londýne, kde v septembri ponúkne svoje menu návštevníkom dvoch spriatelených podnikov. Napísal o tom denník The Guardian. Noma tento rok šokovala svojich priaznivcov oznámením, že mieni zatvoriť. Jej majitelia sa ale ďalej chcú venovať jedlu a chystajú okrem iného projekt vlastnej pestiarne morských rias v odľahlom fjorde alebo fermentačné laboratórium.

Noma bude v Londýne spolupracovať s michelinskou mexickou reštauráciou Kol a koktejlovým barom Lyaness. Fanúšikovia dobrého jedla za ochutnávkové menu zaplatia oveľa menej, ako koľko si Noma účtuje vo svojom domovskom podniku, kde stojí mnohochodové menu 3950 dánskych korún (asi 530 eur). V reštaurácii Kol má byť 10. septembra ponúkaných niekoľko chodov vrátane dezertu a párovania s nápojmi za 95 libier (asi 111 eur). Celkovo sa majú uskutočniť tri kolá ochutnávky trvajúce 90 minút, na každej z nich bude k dispozícii 60 miest. Vstupenky bude možné kúpiť od 20. augusta.

„Bude to taká séria chuťoviek. Cieľom je využiť naše skúsenosti a vedomosti a nechať sa inšpirovať tým, že budeme v Británii a budeme pracovať so Santiagom Lastrom,“ uviedol Thomas Frebel, ktorý šesťčlenný kuchársky tím v Londýne povedie. Lastra je spolumajiteľom a spoluzakladateľom reštaurácie Kol.

Kuchári z Nomy budú v Británii asi klásť dôraz na lokálne suroviny

Čo presne kuchári z Nomy v Británii pripravia ešte úplne jasné, podľa Frebela sa ale dá čakať, že budú klásť dôraz na lokálne vypestované suroviny a na sezónnosť. V jedle sa tak zrejme objaví napríklad britská kukurica, ktorá sa začiatkom septembra žne, alebo plody mora.

Londýnske predstavenie dánskeho podniku bude prvým zo série nových projektov, ktoré prevádzkovatelia reštaurácie chystajú na čas po tom, ako budúci rok zavrú. „Skúmame možnosti na ďalšiu spoluprácu v celej Európe, možno aj v Amerike. Náš plán na najbližší čas je zistiť, čo ľudia chcú a čo by ocenili,“ povedal Frebel.

Viac o téme: Dánsko , gastro , Londýn , Michelin Guide , reštaurácia , stravovanie

Súvisiace články

Aktuálne správy